Extra Aircraft představila nový akrobatický letoun 330SX

18.07.2023

Extra 330SX
Extra 330SX (Zdroj: Extra Aircraft)

Německá společnost Extra Aircraft, která již desítky let navrhuje a vyrábí soutěžní akrobatické letouny, odhalila svůj nejnovější model Extra 330SX. Evoluční design má vylepšit výkony modelu 330SC.

Křídla a trup nového jednomístného jednoplošníku jsou vyrobena z uhlíkových vláken. Nejnovější Extra také obsahuje několik vylepšení, od krytu s lepším chlazením až po křidélka navržená tak, aby poskytovala rychlejší náklony a zastavovala náklony ostřeji než dříve. Kratší trup zvyšuje obratnost letadla, zatímco vylepšená ergonomie dělá kokpit pohodlnějším.

Piloti, zejména ti, kteří létají se svými letadly na dlouhé vzdálenosti na soutěže, si pravděpodobně všimnou dalších vylepšení, včetně širšího kokpitu, většího prostoru pro hlavu a většího prostoru pro řídicí páku. Model 330SX je také standardně vybaven systémem Garmin G3X Touch se sedmipalcovým displejem.

Nový letoun EXTRA 330SX / Foto: AOPA
Nový letoun EXTRA 330SX / Foto: AOPA

Společnost uvedla, že „330SX je navržen pro lepší výkony v celém rozsahu letu,“ včetně akrobatických soutěží a vystoupení na leteckých přehlídkách.

Letoun 330SX poprvé vzlétl 6. června a nadále pokračují jeho letové zkoušky pod dohledem Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA). Společnost Extra již přijímá objednávky a očekává se, že první dodávky budou zahájeny přibližně v polovině příštího roku. První letoun s výrobním číslem SX-001 byl k vidění 8. července na německém národním veletrhu v Dinslakenu v Německu.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář