MS v akrobacii na kluzácích – zlato v družstvech, bronz Tomáše Michálka

15.08.2023

V polské Toruni proběhlo ve dnech 26. července až 6. srpna 2023 Mistrovství světa v akrobacii na kluzácích. Čeští reprezentanti soutěžili na kluzáku Swift S-1. V kategorii Advanced, ve které závodilo celkem 34 pilotů, navázali na loňský úspěch z Francie a prokázali, že patří mezi světovou elitu.

MS v akrobacii kluzáků se letos konalo v polské Toruni
MS v akrobacii kluzáků se letos konalo v polské Toruni (Zdroj: Aleš Michálek)

Zlatou medaili v soutěži družstev získala česká výprava pod trenérským vedením známého akrobata Miloše Ramerta ve složení Jan Adam, Tomáš Michálek a Marek Veselý. 

Bronz v celkovém pořadí jednotlivců vybojoval Tomáš Michálek. V první světové desítce se dále umístili na 7. místě Jan Adam, na 8. místě Marek Veselý a na 9. místě Adam Pilc. Hned čtyři čeští reprezentanti tedy skončili mezi devíti nejlepšími! V jednotlivých disciplínách získal navíc Marek Veselý zlato v povinné volné sestavě a Tomáš Michálek bronz v tajné volné sestavě.

Český tým získal na mistrovství hned několik medailí (Foto: Aleš Michálek)

 

A jak vlastně celé Mistrovství světa v akrobacii na kluzácích kategorie Advanced probíhalo?

První byla na pořadí povinná volná sestava (Free Known). A začátek nemohl být pro české družstvo lepší! Marek Veselý v této sestavě získal s vysokým bodovým náskokem zlatou medaili a ujal se tak i vedení v celkovém pořadí. Tomáš Michálek skončil osmý, Jan Adam byl desátý. V družstvech český tým byl také první.

Druhou sestavou byla první tajná (1st Unknown). Z Čechů ji nejlépe zalétl na 5. místě Tomáš Michálek, šestý byl Adam Pilc a sedmý Jan Adam. Markovi Veselému se nevydařila a stála jej ztrátu celkového vedení v soutěži. V týmech Češi udrželi průběžné první místo i po této disciplíně.

Třetí se letěla tajná volná sestava (Free Unknown). Tomáš Michálek v ní získal bronz, Jan Adam byl čtvrtý, Adam Pilc osmý a Marek Veselý jedenáctý. V celkovém hodnocení jednotlivců se Tomáš Michálek díky svým vyrovnaným výkonům posunul na vynikající třetí místo a tým nadále zůstával v průběžném pořadí družstev zlatý.

Tomáš Michálek byl co se medailí týče nejúspěšnějším členem výpravy (Foto: Aleš Michálek)

 

V pátek 4. srpna se odpoledne letěla druhá tajná (2nd Unknown). Tato disciplína se ale pro havárii italského závodníka (při své sestavě musel z kluzáku po střetu s lanem odlétajícího vlečného letadla vyskočit, vše ale naštěstí skončilo bez zranění) nedokončila a byla anulována . Následně sportovní komise rozhodla i o ukončení celého mistrovství světa. 

Tomáš Michálek v kokpitu svého stroje (Foto: Aleš Michálek)

 

Česká výprava odjížděla do Toruně s jediným cílem – obhájit zlato v soutěži družstev. Dokázala tak, že zlaté umístění vloni ve Francii nebylo jen náhodným sportovním štěstím, ale že je to výsledek dosažené vysoké sportovní úrovně všech současných reprezentantů v kategorii Advanced. Obrovský podíl na tomto úspěchu má skvěle postavená dlouhodobá příprava trenéra Miloše Ramerta. Cíl splnili a do světové špičky v tomto sportu čeští kluci jednoznačně patří! A to dnes ví i celý svět. 

A nedivte se, že naše reprezentanty titulujeme kluci. I když soutěží v seniorské kategorii, drtivá většina z nich jsou věkem ještě junioři.  Jsou tedy velkou nadějí i do další budoucnosti tohoto leteckého sportu. 

 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář