Ryanair znovu otevře základnu v Kodani

24.08.2023

Největší evropská nízkonákladová společnost po osmi letech obnoví bázi v dánském hlavním městě. Stěžuje si ale na vysoké poplatky.

Letadlo Ryanairu na přistání v Kodani
Letadlo Ryanairu na přistání v Kodani (Zdroj: Niels Quist | Alamy Stock Photo)

Základna se znovuotevře během zimní sezóny a aerolinka si od aktu slibuje navýšení počtu cestujících z/do Kodaně z 2,3 milionu na rovné tři. Společnost kdysi v království bázi měla, před osmi lety ji ale uzavřela pro neshody s odbory. Nyní bude mít dvě letadla na letišti Kastrup a dvě v Billundu. Vzniknout by mělo až sto nových pracovních míst, které budou pod odbory Danske Metal Union. Ta už zajišťuje podmínky v Billundu.

Zlá krev ale mezi dopravcem a dánskými úřady ještě pořád protéká. CEO Ryanairu Michael O'Leary vyzval dánské úřady, aby vytvořily v Kodani lepší ekonomické podmínky. „Ryanair se těší na pokračující růst a investice v Dánsku hned jakmile se dánský regulátor (Úřad pro civilní letectví a železnice - pozn. red.) rozhodne snížit letištní poplatky v Kodani,“ uvedl v prohlášení. „...umožní tak všem aerolinkám přenést toto snížení do cen letenek a Kodaň se tak vrátí na předcovidovou úroveň dopravy a turismu.“ Současné výše poplatků jsou zafixované do konce roku a nové ještě nastavené nebyly, prostor na vyjednávání tedy existuje.

Letiště v Kodani patří mezi nejstarší veřejné letiště (Zdroj: TRIPradar.cz)

 

Kodaňským letištěm za první půlrok prošlo 12,4 milionu cestujících, což je sice meziročně nárust o 31 %, v porovnání se stejným obdobím v roce 2019 ale číslo zaostává o 14 %. Letiště aktuálně prochází změnou ve vedení, současný ředitel Thomas Woldbye se totiž od 1. října stane ředitelem londýnského Heathrow. Jeho povinnosti dočasně přebere provozní ředitel Christian Poulsen. 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář