„Našel jsem let MH370,“ tvrdí Brit

04.09.2023 3 příspěvky

Let malajsijských aeroliníí MH370 zmizel před devíti lety a ačkoliv se svět smířil s tím, že letadlo někde havarovalo, nikdy se nenašlo místo nehody. Britský odborník nyní ale tvrdí, že by letadlo mělo být v kambodžské džungli. Další skupina ale má úplně jiné místo.

Let MH370 by údajně měl být v kambodžské džungli
Let MH370 by údajně měl být v kambodžské džungli (Zdroj: Flickr / Google Earth)

Hned na úvod je třeba říct, že se jedná o velmi chabý důkaz, minimálně v Británii ale způsobil rozruch a oslovený Úřad pro archivaci leteckých nehod uvedl, že zmíněné místo nelze s jistotou vyloučit. O co tedy jde?

Let MH370 s 229 osobami na palubě odstartoval 8. března 2014 z malajsijského hlavního města Kuala Lumpur do čínského Pekingu. 38 minut po startu ale stroj nad mořem zmizel z radarů a nereagoval ani na opakované kontakty letových dispečerů. Ačkoliv byly v rámci pátrání pročesány obrovské plochy na moři i pevnině, stroj už vcelku nikdy nikdo neviděl. V průběhu následujících let se sice objevily části ztraceného Boeingu 777 (naposledy loni v listopadu podvozkové dveře u rybáře na Madagascaru), místo nehody ani trosky ale nikdy nebyly dopátrány.

Britský odborník na technologie Ian Wilson ale nyní přišel s tvrzením, že procházením satelitních snímků ve službě Google Earth určil místo, kde letadlo odpočívá. Podle něj se nachází hluboko v kambodžské džungli, západně od hlavního města země Phnom Penhu. „Strávil jsem hodiny hledáním míst, kde by mohlo letadlo spadnout a ve finále místo, kde se letadlo nachází, je nejzelenejší, nejtemnější část (džungle), jakou můžete vidět,“ uvedl Wilson pro deníky Mirror a Daily Star.

Vrak letu MH370 se údajně nachází v kambodžské džungli (Zdroj: Google Earth)

 

„Přeměřením snímku Googlu, místo má asi 69 metrů,“ pokračuje Wilson. Boeing 777-200ER má délku jen 64 metrů, i na to má ale Brit odpověď. „Vypadá to, že mezi ocasem a zadní částí letadla je mezera. (Místo) je větší, ale je tam mezera, která by tomu odpovídala.“

I prostému laikovi by nejspíše přešlo podezřelé, že je zmiňované místo jen o pět metrů delší než samotné letadlo (které na zmiňovaném snímku je navíc až na ocas v jednom kuse), když místa nehod dopravních strojů jsou obvykle velká desítky i stovky metrů čtverečních. Na to, ani na už zmíněný nález některých částí, prozatím Wilson neodpověděl, jeho bratr a amatérský detektiv Jackie Wilson nicméně uvedl, že se pokusí místo prozkoumat.

Letadlo malajsijských aerolinií (Zdroj: Pexels)

 

Nejde ale o jediný tým, který letadlo hledá. Nález Iana Wilsona přichází necelý týden poté, co trojice radioamatérů Richard Godfrey, Dr. Hannes Coetzee a profesor Simon Maskell vydali téměř tří set stránkový výzkum ve kterém tvrdí, že vypočítali místo nehody 1 560 km západně od australského Perthu.

Kalkulaci založili na systému Weak Signal Propagation Reporter (WSPR), což je počítačový open-source protokol pro radiovou komunikaci se slabým signálem mezi radioamatéry. Ten údajně umí zaznamenat drobná narušení signálu a uložit je do databáze. Godfreyho napadlo tyto data prozkoumat už v roce 2021, nyní ale přišel s tvrzením, že za pomocí 125 těchto narušení, satelitních snímků Boeingu a Inmarsatu a dalších dat vypočítali dráhu letu až šest hodin po ztrátě kontaktu. Let MH370 se podle nich odklonil do indického oceánu, kde havaroval po spotřebování veškerého paliva. Výsledek by se podle nich měl shodovat ze závěry Boeingu a University of Western Australia.

Podle radioamatérů je letadlo v indickém iceánu (Zdroj: Godfrey, Coetzee a Maskell)

 

Úřady v minulosti vydaly k nehodě zprávu čítající 1 500 stran, jejím závěrem však bylo, že nemohou s jistotou určit, co se stalo. Třeba zjištění jednoho z týmů pomůže jedno z nejzáhadnějších zmizení letadla objasnit.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Poloha na mapách

05.09.2023 v 15:26 Patapon

Je to ono? 12.089038698118536, 104.15179077460303

Odpovědět

RE: Poloha na mapách

06.09.2023 v 5:50 Petr

Jo to je ono, akorát tenhle místní o tom má video z roku 2014. :o)

Odpovědět

RE: Poloha na mapách

06.09.2023 v 5:51 Petr

https://www.youtube.com/watch?v=AKdpWFv6S14

Odpovědět

Přidat komentář