Historický úspěch: Šonka s Pařízkem mají stříbro z ME v akrobacii

19.09.2023

Skvělý výsledek zaznamenali akrobatičtí letci Martin Šonka a Lukáš Pařízek na ME v italském Pavullu. Ačkoliv individuálně skončili mimo medailová umístění, dohromady pomohli Česku k první medaili za téměř čtyřicet let.

Martin Šonka (vlevo) a Lukáš Pařízek
Martin Šonka (vlevo) a Lukáš Pařízek (Zdroj: Aeroklub.cz)

Oba piloti soutěžili v elitní kategorii Unlimited, pro Pařízka to byl navíc debut. Martin Šonka prokázal, proč je býválým šampionem dnes už neexistujících závodů Red Bull Air Race, když po celou dobu soutěže podával stabilní výkon. Pařízek pak překvapil ve freestylu. Nakonec oba skončili bez individuálních cenných kovů - Šonka byl pátý, Pařízek až dvanáctý. V konečném součtu ale jako tým skončili o necelých deset procentních bodů druzí za francouzským duem Florent Oddon (úřadující mistr světa) – Louis Vanel (kteří ve stejném pořadí brali i individuální ocenění) a získali tak první medaili pro Česko od rozdělení akrobacie na kategorie Advanced a Unlimited.

Historicky první, tehdy ještě československou, medaili získala reprezentace v roce 1985 v Hradci Králové. Tehdy to také bylo stříbro.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář