CFM identifikovala 126 motorů, ty měly falešné díly od společnosti AOG

10.10.2023

Společnost CFM International vydala aktualizaci, která se týká počtu motorů, jež mají falešně zdokumentované díly od britského dodavatele AOG Technics. Na základě šetření jich údajně našla už 126.

CFM56 je dnes už historický motor
CFM56 je dnes už historický motor (Zdroj: Smithsonian Institute)

Rozsáhlé šetření společnosti CFM International v září odhalilo 96 problematických motorů, na začátku října se jejich počet zvýšil na 126. Všechny obsahovaly špatně zdokumentované součástky od dodavatele AOG Technics, který pochází z Velké Británie.

Jedná se o méně než jedno procento z 22 600 motorů CFM56 letadel v provozu po celém světě. Konkrétně jde hlavně o nesériové položky, jakými jsou šrouby, matice, tlumiče či těsnění.

Vnitřek motoru CFM56 (Zdroj: Smithsonian Insitute)

 

Společnost po vyšetřování zpravila všechny dotčené a začala bezplatně upravovat problematické části. Mezi těmi jsou například Delta Air Lines, WestJet, American Airlines nebo United Airlines.

„Okamžitě jsme informovali dotčené operátory a spolupracujeme s nimi, aby mohli rychle odstranit neautorizované díly v souladu s doporučeními vydanými regulačními agenturami. Zůstáváme sjednoceni s leteckou komunitou v úsilí udržet neschválené díly mimo globální dodavatelský řetězec,“ uvedli zástupci CFM.

Neověřené součástky se dostaly do letadel různými způsoby – především prostřednictvím CFM Materials nebo přes dodavatele, kteří odebírali díly s padělanými formuláři a nevědomky je prodávali firmě CFM.

 

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letecké motory


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář