Jeppesen NavData slaví výročí, pilotům pomáhá už 50 let

29.12.2023

Světoznámá společnost Jeppesen a její oddělení NavData slaví významné jubileum. V letecké dopravě pomáhá už půl století, kde představuje jeden z nejzásadnějších článků. Její data, jež jsou zásadní pro navigaci, totiž podle odhadů využívá asi devadesát procent letadel.

Systém NavData je v letectví už půl století
Systém NavData je v letectví už půl století (Zdroj: Jeppesen|Boeing)

Jeppesen patří mezi nejvýznamnější koncerny letecké dopravy, její oddělení NavData totiž zajišťuje informace pro navigaci pro řadu letadel. A to už několik desítek let. Teď navíc slaví kulaté výročí. 

„Jeppesen NavData je srdcem letecké navigace po celá desetiletí a vyvíjí se nejen v souladu s průmyslem, ale často je i před ním. Je naším hrdým odkazem, že jsme přispěli k digitální transformaci letecké navigace. Toto výročí je svědectvím o průkopnickém duchu, který i nadále vede naši cestu vpřed,” uvedl viceprezident společnosti Brad Surak. 

Počátky historie koncernu se přitom datují už do 30. let 20. století, kdy si pilot Elrey Jeppesen zapisoval poznámky o letištích, významných orientačních bodech, železničních tratích či výšce vodárenských věží a jejich umístění v souvislosti s letišti. K tomu si kreslil i diagramy.  

Získané informace poprvé využila společnost United Airlines, kde Jeppesen pracoval. V roce 1947 pak pilot se svou firmou začal spolupracovat s Civil Aeronautics Administration a společně odstartovali vývoj standardních postupů pro rozšířování a získávaní informací pro navigaci.

Společnost se dále rozrůstala a v roce 1973 se její data poprvé využila v počítačových systémech při komerčním letu. 

Tehdy u toho byl i Jim Terpstra, který se o tehdejších poměrech rozpovídal. Oddělení NavData začalo se dvěma muži v roce 1973. Jednou za 28 dní vytvořilo počítačové oddělení magnetickou pásku s nejnovějšími informacemi, já jsem ji zabalil do krabice a doručil zákazníkům,” uvedl.  

28denní cyklus se používá až do dnešní doby a Jeppesen NavData prý čerpá z informací od více než 246 globálních poskytovatelů ze 195 zemí světa. Využívá ale také zprávy regulačních agentur.  

Veškerá data zpracovává více než tisíc odborníků, kteří je následně upraví do konzistentní formy, aby je piloti mohli co nejlépe použít.  

„Každá aktualizace NavData odráží naši neúnavnou snahu o dokonalost v letectví. Utváříme nejen trasy na obloze, ale i budoucnost globální letecké dopravy,” řekl ředitel jedné ze sekcí společnosti Brett Burgess. 

Kromě komerčních letů se informace Jeppesen NavData uplatňují i v armádě a leteckých školách po celém světě.  

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář