Smartwings budou opět české. Šimáně s Vikem odkoupí čínskou polovinu

22.02.2024

Jediní dva tuzemští dopravci - Smartwings a pozůstatek ČSA - budou opět plně čeští. Společnost Prague City Air, za kterou stojí Jiří Šimáně a Roman Vik, odkoupí 49,92 % akcií, které držela Čína.

Letouny Smartwings sice nenosí na liverách české barvy, jsou ale nyní čistě domácí
Letouny Smartwings sice nenosí na liverách české barvy, jsou ale nyní čistě domácí (Zdroj: Smartwings)

Je to další rána pro více než deset let starý plán na zisk miliard korun skrze čínské investice. Po převzetí pražské Slavie Pavlem Tykačem z moci CITIC Holdings se staly stoprocentní i Smartwings a ČSA. Od čínské společnosti Rainbow Wisdom Investment ze CITIC holdingu odkoupili 49,92 procenta akcií Jiří Šimáně a Roman Vik, tedy zakladatelé aerolinek. Cena uveřejněna nebyla.

O dopravce měla ještě nedávno zájem izraelská aerolinka Israir, převzetí společnosti ale zatrhli právě Čínané. Zřejmě i proto se Šimáně s Vikem, kteří se už loni během jednání s Israirem stáhli z představentstva Smartwings, rozhodli odkoupit čínský podíl. Obzvlášť Vik si už před covidovou pandemií České televizi stěžoval na laxní přístup Číňanů. 

Smartwings je největší českou leteckou společností. Provozuje desítky pravidelných linek, chartrových letů, ale má i sekci business jetů. Kromě Česka působí skrze dceřinné společnosti také v ostatních zemích visegrádské čtyřky, tedy Slovensku, Polsku a Maďarsku. Jeho flotilu tvoří hlavně Boeingy 737, konkrétně modely 700, 800, MAX-8 a 900ER. Na businees lety pak má Cessny Citation 680.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář