Kbelské letiště čeká rozsáhlá oprava dráhového systému

23.02.2024

Vojenské letiště Praha - Kbely, odkud startují vládní letadla a vrtulníky, čeká oprava dráhy. Podle vedení letiště vykazuje četná poškození.

Kbelské letiště čeká rozsáhlá oprava dráhového systému
Kbelské letiště čeká rozsáhlá oprava dráhového systému (Zdroj: Citybee)

24. základna dopravního letectva Praha – Kbely je aktuálně domovem vládního Airbus A-319 CJ, několika strojů Casa C-295​, dále pak menších dopravních letounů Turbolet Let L-410 a vrtulníkové techniky Mi-17, Mi-8, W-3A Sokol. Letištní dráha podle zástupců letiště vykazuje četná poškození, a proto vyvstala potřeba její rekonstrukce. Poslední rozsáhlejší opravy prodělala kbelská základna roku 2008.

Předmětem nové armádní zakázky bude podle tiskové mluvčí ministerstva obrany Simony Cigánkové kompletní výměna povrchu vzletové a přistávací dráhy a související stavební práce na dráhovém systému v rozsahu více než 128 tisíc metrů čtverečních. Nový povrch dráhy nahradí nynější nevyhovující a bude zpevněn pomocí aramidových vláken.

Zadávací dokumentace výběrového řízení přímo odhaluje, v jakém stavu povrch ranveje je. „Neopravená část živičného povrchu vykazuje v celé ploše značné množství povrchových trhlin. Jedná se o mozaikové trhliny, u kterých hrozí další degradací vznik výtluků přímo ohrožující bezpečnost letového provozu,“ píše se v přiložené zprávě.

Ještě rozsáhlejší stavební zákrok čeká v blízké budoucnosti základnu stíhacího letectva v Čáslavi, která se stane domovem stíhaček páté generace F-35 Lightning. Základna bude kompletně přestavěna podle provozních požadavků amerických strojů, a to včetně zázemí, hangárů a podobně.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář