USA zabavily Boeing 747, který létal pro íránský Mahan Air

28.02.2024

Americkému ministerstvu spravedlnosti se po více jak roku a půl podařilo získat nákladní Boeing 747, který měl být využíván íránskou teroristickou organizací. Téměř 40 let starý stroj se přes Venezuelu dostal do Argentiny. V USA ho ale hezký důchod nečeká.

Jeden z Boeingu 747 ve službách íránského Mahan Air.
Jeden z Boeingu 747 ve službách íránského Mahan Air. (Zdroj: Sam Chui)

Nákladní letoun 747-300 patřil íránské letecké společnosti Mahan Air, která ho následně prodala do flotily Emtrasur Cargo z Venezuely. Následně Američané vydali po přistání letadla na letu do Argentiny příkaz k zabavení letadla, a to z důvodu sankcí zavedených vůči Íránu. Mahan Air měl totiž letoun používat pro potřeby íránských revolučních gard, které měly z obchodu profitovat, a libanonského Hizballáhu.

Spor mezi třemi stranami skočil 12. února, kdy nákladní Boeing 747-300 přistál na Floridě po odletu z Argentiny, kde byl zaparkován od června 2022, zabavení letadla tak trvalo více než 18 měsíců. Oficiální rozhodnutí bylo vydání 11. února, o den později už letoun přistál na půdě Spojených států. 

„Zabavené letadlo americké výroby bylo převedeno íránskou leteckou společností, na kterou byly uvaleny sankce, venezuelské straně. Aerolinka tak porušila americké zákony o exportu. Přímý prospěch z obchodu měla mít Islámská revoluční garda, která je označena jako teroristická organizace,“ uvedlo ministerstvo spravedlnosti Spojených států.

Z prohlášení je také zřejmé, že navrácení letadla do Spojených států vzešlo po koordinaci a spolupráci obou stran, tedy americké i argentinské. 

Zmíněný Boeing 747-300 byl vyroben v roce 1986 a původně dodán dnes již neexistující francouzské letecké společnosti UTA. O šest let později začal letoun létat pod Air France. 

Podle webu Planespotters si Mahan Air letadlo pronajal v roce 2007 od společnosti Blue Sky. U íránské společnosti mělo létat až do roku 2022, kdy bylo prodáno venezuelské nákladní společnosti. Po přistání v Argentině začaly Spojené státy vyjednávat o zabavení letounu. 

Podle amerického ministerstva spravedlnosti bude nyní Boeing 747 rozebrán a zlikvidován.

Zdroj článku: Airdatanews

Mohlo by vás zajímat

Témata

Boeing


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář