„Máňa“ se vrátí do Kunovic

02.03.2024

Má za sebou úctyhodných 7 479 hodin ve vzduchu a přesně 13 892 přistání. Po 43 letech jí na začátku března čeká poslední symbolická cesta, která jí vrátí zpět do Kunovic. Řeč je o legendární L-410, která po čtyřech dekádách služby spočine v tamním muzeu.

Historická L-410 dostala svůj přídomek Máňa podle nápisu nad bočním oknem pilotní kabiny
Historická L-410 dostala svůj přídomek Máňa podle nápisu nad bočním oknem pilotní kabiny (Zdroj: archiv Centra leteckého výcviku LOM PRAHA)

Český dopravní a transportní letoun L-410 UVP-T č. 0731, kterému se slangově říká „Máňa“ podle nápisu nad sklem pilotní kabiny, toho má za sebou skutečně hodně. Po prvním letu v listopadu 1981 nejdříve sloužil české armádě, v jejíž barvách nalétal více jak čtyři tisíce hodin a překonal více jak osm tisíc přistání. V prosinci roku 2015 si pak tento letoun převzal státní podnik LOM PRAHA do svého Centra leteckého výcviku. Zde letoun L-410, kterých bylo vyrobeno a dodáno do celého světa více jak 1200 kusů, nalétal dalších 3 446 hodin a zaznamenal celkem 5 677 bezpečných přistání. Od října roku 2020 pak již tento letoun nelétá, neboť většina agregátů a letadlových celků jsou dobově prošlé a vyžadovaly by provedení generální opravy a dílčích revizí.

„Máňa“ za svou službu vystřídala několik zbarvení - vojenské, výcvikové a nakonec oblékla i trikoloru (Zdroj: Letecké muzeum Kunovice)

 

I proto se státní podnik LOM PRAHA domluvil s Leteckým muzeum Kunovice na osmileté výpůjčce tohoto letounu. „Děkujeme, že nám pomáháte zachránit kus historie. O LOMu PRAHA se ví, že je aktivním podporovatelem leteckých tradic. Těší nás, že obdobně jako tomu je u Leteckého muzea Kbely nebo Leteckého muzea Koněšín, může se státním podnikem Ministerstva obrany úzce spolupracovat také naše pobočka Slovácký aeroklub Kunovice,“ řekl Martin Hrabec z Leteckého muzea Kunovice na adresu LOM PRAHA.

Ředitel LOM PRAHA Jiří Protiva (vlevo) a zástupce kunovického muzea Martin Hrabec v polovině února podepsali smlouvu o pronájmu
(Zdroj: Letecké muzeum Kunovice)

 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář