A380 Qantasu létala dva měsíce se zapomenutým nástrojem v motoru

04.03.2024 2 příspěvky

Australský úřad pro bezpečnost v dopravě (ATSB) spustil vyšetřování zřejmého nedodržení bezpečnostních postupů při servisu letounu Airbus A380 společnosti Qantas. V jednom z jeho motorů bylo dva měsíce po servisu nalezeno příslušentví mechaniků.

Airbus A380 společnosti Qantas
Airbus A380 společnosti Qantas (Zdroj: Shutterstock | Robin Guess)

Podle ATSB měl být za lopatkami motoru č.1 u A380 Qantasu (reg. VH-OQI) nalezen nástroj pro manipulaci s kompresorem, který technici postrádali od 6. prosince 2023, kdy bylo letadlo na pravidelné prohlídce. K nálezu došlo 2. února na letišti v Los Angeles poté, co technici vykonávali rutinní inspekci po příletu ze Sydney.

Jak se nástroj do motoru dostal je nyní předmětem vyšetřování, jehož závěry plánuje ATSB zveřejnit na začátku léta. O ztraceném nástroji byl úřad informován přímo Qantasem, zřejmě se tedy nevědělo, v jakém letadle mohl zůstat. 

Qantas totiž kvůli vzrůstajícímu zájmu o létání natychlo vrací do provozu své A380, které během covidové pandemie vyřadil. Před rokem 2020 jich vlastnil dvanáct, nyní jich má v provozu osm a další dva se připravují. Aerolinka je plánuje využívat minimálně do léta 2032, o čemž svědčí plány na jejich modernizaci pro příští rok. VH-OQI je podle webu Planespotters.net zatím posledním strojem, který se vrátil do služby, a to loni v červnu po více jak tříletém stání. V úložišti Qantasu se nachází ještě první a třetí dodaná A380 (reg. VH-OQA, poslední let listopad 2022 a VH-OQC, poslední let červen 2021)

„Pokud by během vyšetřování byly odhaleny kritické bezpečnostní problémy, ATSB okamžitě upozorní relevantní účastníky vyšetřování tak, aby byly provedeny potřebné kroky,“ uvedl úřad v prohlášení. Podle dopravce šlo o „kousek ohebného plastu, který neměl žádný vliv na chod motoru.“

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

A380

05.03.2024 v 5:10 sizifon

Šlendryán i v tom civilním letectví. Pak si do něčeho takového sedněte. Mechanici na baterky. 

Odpovědět

RE: A380

14.03.2024 v 6:19 Terka

jako v každé jiné lidské činnosti. šlendrián se píše s měkkým i

Odpovědět

Přidat komentář