České Gripeny se dočkají modernizace. Stát bude přes miliardu

01.03.2024 1 příspěvek

Ministerstvo obrany (MO) po středečním jednání vlády oznámilo, že hodlá se Švédskem podepsat dohodu na modernizaci zapůjčených Gripenů. Stát za vylepšení systémů zaplatí 1,028 miliardy korun.

Gripeny budou v českém letectvu hrát primární roli až do úplného nasazení F-35 v roce 2035
Gripeny budou v českém letectvu hrát primární roli až do úplného nasazení F-35 v roce 2035 (Zdroj: Ministerstvo obrany | Jan Kouba)

Modernizace strojů JAS-39 Gripen je podle MO nezbytná pro další provozování nadzvukových letounů v české armádě. Dohoda se bude týkat systému identifikace, zabezpečené komunikace, schopnosti tankování za letu ve dne i v noci nebo možnosti využívání zbraňových systémů. „Bez modernizace by letadla nesplňovala požadavky na plnění úkolů, ke kterým se Česká republika jako člen NATO zavázala,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová, která se zakázkou vládu seznámila.

Zakázka bude realizována formou mezivládní dohody se Švédským královstvím, kdy bude uzavřen dodatek ke smlouvě, na základě které si Česká republika od Švédska stroje Gripen pronajímá. Stejným způsobem se postupovalo i při předchozích modernizacích. Jde o jediné možné řešení, protože vláda Švédského království je vlastníkem letounů. „Tyto modernizace bohužel mí předchůdci při vyjednávání o pronájmu nezahrnuli do smlouvy, musíme proto postupovat tímto způsobem,“ poznamenala ministryně.

Hodnota smlouvy je 1,028 miliardy korun a týká se modernizace tzv. Block 2.1 upgrade a Block 2.2 upgrade. Konkrétně se jedná zejména o integraci schopností rozeznávání mezi vlastní a cizí technikou, modernizaci systému komunikace a datových spojení či integraci některých zbraňových systémů pořizovaných také pro F-35. Díky spojení obou modernizací do jednoho kroku dojde k významné úspoře finančních prostředků. Dodatek smlouvy bude uzavřen v prvním pololetí letošního roku.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Konecne

05.03.2024 v 8:17 Radek

Konecne, Gripeny u nas budou letat nejmene 10 let, modernizace a nakup moderni vyzbroje je nutny. Amraamy, Sidewindery, GBU, JDAM a SDB je treba koupit i pro Gripeny a Alcy, ne jen pro budouci F-35. Taky je treba nakoupit dalsi SpyDery a urychlit dodavku objednanych. Lepsim vztahum s Polaky by pomohla objednavka Piorunu. S Viktory by meli tvorit obranu jednotek a klicovych staveb proti dronum, nez bude neco lepsiho.

Odpovědět

Přidat komentář