FAA vyžaduje od Boeingu lepší kontrolu nad kvalitou výroby

10.03.2024

Americký úřad pro letectví vydal aktualizovanou zprávu týkající se incidentu Boeingu 737 MAX společnosti Alaska Airlines. V ní požaduje po Boeingu vypracovat komplexní plán, který má mít za cíl supervizi a kontrolu nad celkovou výrobou.

V centrále Boeingu si následující týdny budou hodně lámat hlavy
V centrále Boeingu si následující týdny budou hodně lámat hlavy (Zdroj: St. Louis Business Journal)

Federální úřad pro letectví (FAA) ve Spojených státech žádá po Boeingu, aby vypracoval komplexní plán, který by řešil kontrolu kvality v montážním procesu. Úřad výzvu předal na konci února poté, co oznámil nedostatky amerického výrobce právě v této oblasti.

Vypracovat tento plán má Boeing do 90 dnů. Veřejnost o tom úřad informoval v aktualizované zprávě, která navazuje na uzemnění některých Boeingů 737 MAX 9 a incident letu 1282 společnosti Alaska Airlines. 

„Boeing se musí zavázat ke skutečným a zásadním zlepšením,“ uvedl v prohlášení po jednání ředitel FAA Michael Whitaker. V prohlášení také stojí, že nastavení zásadních změn bude od výrobce vyžadovat velké úsilí, přičemž FAA bude „hnát výrobce k odpovědnosti“. 

Plán, který má Boeing vypracovat, bude zahrnovat kroky k vylepšení programu Safety Management System, ke kterému se zavázal v roce 2019.

Zaměřit se Boeing má také na to, aby zajistil adekvátní systém u subdodavatelských partnerů, jako je Spirit Aerosystems. Jednou z možností je znovusjednocení obou firem (o úvodních řečích na toto téma jsme psali ve středu)

Zprávě od FAA, která má za cíl zlepšit bezpečnost a lepší kontrolu nad výrobou, předcházela schůzka ředitele FAA Whitakera s Davidem Calhounem, ředitelem Boeingu, a managementem. Schůzka navazovala na zveřejnění zprávy skupinou odborníků FAA, která zjistila, že mezi vrcholovým vedením a zaměstnanci došlo k rozporu v oblasti kontroly bezpečnosti. Zaměstnanci měli pochyby o tom, zda lze hlášení bezpečnostních problémů učinit bez odvětných opatření. 

Zdroj článku: Simpleflying

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář