Airbus Helicopters se dohodl na rekordní zakázce se saudskoarabskou společností

11.03.2024

Airbus Helicopters se aktuálně může těšit z rekordní zakázky, kterou podepsal se saudskoarabskou společností The Helicopter Company na veletrhu v Anaheimu. Zahrnuje celkem více než 120 vrtulníků různých typů.

Vrtulníky Airbusu jsou na trhu velmi ceněné. Evropský výrobce podepisuje
Vrtulníky Airbusu jsou na trhu velmi ceněné. Evropský výrobce podepisuje (Zdroj: Arab news)

Airbus oznámil v tiskové zprávě dohodu se saudskoarabskou společností The Helicopter Company (THC), kterou podepsal na veletrhu HAI Heli-Expo. Ten proběhl v Anaheimu.

Dohoda zahrnuje dodání až 120 vrtulníků různých typů. Dodány by měly být během příštích pěti až sedmi let. Závazná část obsahuje osm vrtulníků H125 a deset vrtulníků H145. Podle údajů z oficiálních webových stránek společností má THC aktuálně ve flotile celkem 47 vrtulníků.

Nové vrtulníky bude THC pronajímat společnostem v cestovním ruchu, stroje H145 pak mají být využívány také v rámci záchranné zdravotní služby.

„Naše spolupráce s THC začala v roce 2020 uzavřením první smlouvy na 10 letadel H125. Od té doby je společnost stále silnější a začala se angažovat také v otázkách, které letectví aktuálně řeší, jako je například vývoj udržitelného leteckého paliva v regionu blízkého východu,“ uvedl Bruno Even, generální ředitel společnosti Airbus Helicopters.

Arnaud Martinez pak uvedl následující: „Jsme potěšení, že můžeme oznámit naši rámcovou dohodu s Airbusem. Jde o klíčový moment na naší cestě k růstu a upevňuje naši pozici globálního hráče a regionálního lídra. Dohoda nám nově umožní přispět k cílům Vize 2030 Saudského království posílením  leteckého sektoru a zároveň uspokojit měnící se potřeby naší rychle rostoucí zákaznické základny.“

Zdroj článku: Airbus

Společnost THC stojí v čele rozvoje komerčního pronájmu vrtulníků v Saudské Arábii. Uvedla do provozu H145 pro záchranné zdravotnické služby, na podporu Rallye Dakar pak nasadila včetně H145 i letouny H125. Pro turistické cesty pak společnost v minulém roce převzala svůj první ACH160, jenž aktuálně provozuje Red Sea Global.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Vrtulníky Airbus


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář