Vyšlo nové vydání Databáze letišť a letecké mapy pro rok 2024

07.04.2024

Letos na jaře nevychází letecká mapa ICAO od ŘLP ČR. Nová Databáze letišť včetně sady leteckých map však právě vyšla, stejně jako mapa a letecký atlas od LAA. Má smysl novou Databázi letišť a leteckou mapu letos kupovat?

Aplikaci s databází si můžete stáhnout do tabletu i telefonu
Aplikaci s databází si můžete stáhnout do tabletu i telefonu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Jako první je důležité si uvědomit, že mapa od ŘLP obsahuje kromě informací o vzdušném prostoru pouze základní informace o certifikovaných letištích a ne o ostatních plochách pro vzlety a přistání a také neobsahuje doplňující letištní informace. Tyto ostatní plochy, které nazýváme UL letiště, ale v hojné míře využívají také všechna letadla všeobecného letectví a větroně, jelikož legislativa v ČR to plně dovoluje.

Ohledně vzdušného prostoru ČR skutečně nedošlo v letošním roce k žádné změně, která by byla publikovaná v mapě ICAO. Drobné změny se týkají například provozní doby nebo volacích znaků komunikačních frekvencí. Tyto informace však v ICAO mapě vypublikované nejsou, v letecké mapě Databáze letišť je ale najdete. Stejně tak nejsou v ICAO mapě publikované doplňující letištní informace - například označení RWY. Navíc v mapě Databáze letišť najdete všechny ostatní plochy pro vzlety a přistání a heliporty. A zde je těch změn již více a také jako každoročně přibyly některé nové plochy a jedna plocha zanikla. Přehled důležitých změn najdete vždy v novém vydání Databáze letišť hned na začátku v sekci Briefing a pokud se přihlásíte k odběru pravidelných on-line aktualizací - budeme vám v průběhu celého roku zasílat důležité změny zdarma přímo do vašeho emailu v PDF. K odběru se můžete přihlásit kdykoliv na adrese https://www.aerobaze.cz/zmeny (odběr aktualizací je zdarma pro kohokoliv - nemusíte nikterak prokazovat, že jste si Databázi letišť koupili).

KUPUJTE DATABÁZI LETIŠŤ 2024

V publikaci Databáze letišť je změn jako každoročně mnoho. Týkají se především postupů pro přílety a odlety, hlukových postupů, fyzikálních vlastností RWY, provozní doby, dostupného paliva, olejů a služeb na letišti a také je hodně změn v kontaktech na letiště a na kontaktní osoby - telefony, emaily, web a ostatní. Dle dlouhodobé statistiky je každoročně alespoň jedna změna v údajích u více než 80 % letišť a tři a více změn je u více než 60 % letišť. Mnoho aktualizací je také zapracováno v obsáhlé sekci GEN - všeobecných informacích o létání a vzdušných prostorech.

Samostatnou kapitolou je mobilní appka Databáze letišť. Ta vám kromě kompletních aktuálních informací z vaší Databáze letišť nabídne navíc také on-line počasí a hlavně pohodlnou a intuitivní navigaci. Vaši požadovanou trať si pohodlně a rychle naklikáte na displeji buď přímo prstem v mapě nebo výběrem ve vyhledaných leteckých bodech. Appka vás následně spolehlivě povede po vaší trati, spočítá vám kompletní navigační přípravu a všechny časy a vzdálenosti bude neustále aktualizovat podle vaší aktuální polohy a rychlosti. Pokud potřebujete za letu trať upravit - stačí kliknout prstem a přímo v mapě můžete kdykoliv za letu trať jednoduše modifikovat či doplňovat otočné body a vaše navigační příprava se ihned přepočítá. Vaše tratě a také individuálně přidané body se v mobilní appce uloží společně se záznamem proletěných tras. Hodně jsme si dali záležet také na možnostech individuálního nastavení appky - tak i když máte třeba brýle, můžete si appku nastavit na takovou velikost písma, abyste textové informace i popisky v mapách pohodlně přečetli i bez brýlí a nemuseli je tedy nasazovat při každém pohledu do mapy.

Skvělou zprávou pro všechny piloty je také opětovné prodloužení dlouhodobé spolupráce mezi Databází letišť a Klubem nebeských andělů. Jako již mnoho let dostali i letos všichni členové klubu licenci na mobilní appku Databáze letišť úplně zdarma v rámci jejich bezplatného členství, díky společnosti Global Assistance, která klub provozuje. Ano, členství je skutečně zcela zdarma a každý člen obdrží zdarma také licenci na mobilní appku. Navíc rozšíříte řady pilotů, kteří přispívají k dobrému jménu sportovního létání v České republice. Klub organizuje zapojení sportovních pilotů do sítě dobrovolných dopravních zpravodajů a projektu Florián - hlášení požárů, tím přispívá k pozitivnímu vnímání malého letectví širokou veřejností.

STAHUJTE APLIKACI ZDE | REGISTRUJTE SE DO KLUBU

A nezapomeňte, že již více než rok jsou letecké mapy a Databáze letišť dostupné také na webu www.DL.cz - vždy aktuální a navíc úplně zdarma.


Patrik Sainer, vydavatel vaší Databáze letišť

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář