GE Aerospace je od dubna samostatnou společností

05.04.2024

Společnost General Electric dokončila rozdělení do tří jednotlivých subjektů. Jde o GE HealthCare, GE Vernova a GE Aerospace. Šlo o dlouho plánovaný krok v rámci transformační strategie firmy.

Motor GE9X z dílny GE Aerospace bude pohánět nový nákladní letoun 777-8.
Motor GE9X z dílny GE Aerospace bude pohánět nový nákladní letoun 777-8. (Zdroj: GE Aerospace)

GE Aerospace oznámila zahájení činnosti jako nezávislá společnost 2. dubna. Plánované oddělení bylo poprvé oznámeno již v listopadu 2021. Aktuálně se tak GE Aerospace bude na newyorské burze obchodovat pod tickerem „GE“.

„Úspěšné zahájení činností tří nezávislých společností představuje úplně poslední krok v několikaleté transformaci,“ popsal Lawrence Culp Jr., předseda představenstva a generální ředitel GE Aerospace. „Věřím že například s produktem Flight Deck využijeme plný potenciál společnosti.“

Na trh GE Aerospace vstupuje sice jako samostatná, ale již zavedená společnosti. Má základnu o aktivně používaných zhruba 44 000 komerčních motorů a přibližně 26 000 vojensky upravených motorů po celém světě. V roce 2023 společnost dosáhla tržeb ve výši zhruba 32 miliard dolarů, přičemž sedmdesát procent zisku tvořila poptávka spojená s údržbou motorů a náhradními díly.

V posledních několika letech podnikla GE kroky ke stabilizaci tehdy ještě odnožné GE Aerospace. Šlo o snížení dluhu o více než 100 miliard dolarů nebo změnu formátu výroby tak, aby byla efektivnější a udržitelnější.

Po osamostatnění se bude chtít GE Aerospace také expandovat, Culp Jr. v minulosti hovořil i o jiných trzích, než na kterých firma aktuálně hlásí hlavní činnost, tedy v oblasti leteckých motorů.

Zdroj článku: SimpleFlying

Mohlo by vás zajímat

Témata

Výroba letadel


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář