Čeští parašutisté skvělí s padákem i na lyžích, přivezli stříbro

19.01.2008

Čeští parašutisté skvělí s padákem i na lyžích, přivezli stříbro
Čeští parašutisté skvělí s padákem i na lyžích, přivezli stříbro (Zdroj: Aeroweb.cz)
S medailovou sbírkou se vrátili z víkendového závodu Evropského poháru v paraski čeští reprezentanti. Závod se konal o víkendu 12.1.-13.1.2008

Stříbrné medaile vybojovali v rakouském Gosau v kategorii jednotlivců Pavel Taršinský (Praha-Kbely), mezi ženami loňská juniorská mistryně světa semilská Andrea Šanovcová (Aeroklub Liberec) a rovněž druhé bylo družstvo Czech team A ve složení Libor Jiroušek,  Radek Šíma (oba Dukla Prostějov), Pavel Taršinský a Tomáš Lednik (Aeroklub Frýdlant n. O.) V první polovině závodního pole se umístil i Czech team B, který vybojoval páté místo (Martin Kumžák z Aeroklubu Příbram, Jiří Černý z Parateamu Praha, Petr Chládek z Aeroklubu Strakonice  a Radim Bednář z Ae Hořovice).


    
Paraski je mladá sportovní disciplina, vznikla jako doplněk letního skákání. Má kořeny v severských zemích, kde se záchranáři museli dostat ke zraněným do hor. Skákali k nim padákem a pak sjížděli svahy na lyžích. Odtud se vzaly i tyto dvě samostatné discipliny, z nichž se paraski skládá: jako první se jezdí dvě kola obřího slalomu. Po nich následují seskoky na přesnost přistání z 1000 metrů na třícentimetrový cíl ve svahu se sklonem 30 až 40°, což je spolu s horskými podmínkami velice náročné.



Více podrobností: viz vedoucí české výpravy paraski Martin Kumžák, mobil +420 777 070 439

Zdroj: Aeroklub ČR

Mohlo by vás zajímat

Témata

Parašutismus


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář