RBAR: Bonhomme má po výhře v Texasu titul na dosah, Šonka znovu čtvrtý

27.09.2015

RBAR: Bonhomme má po výhře v Texasu titul na dosah, Šonka znovu čtvrtý
RBAR: Bonhomme má po výhře v Texasu titul na dosah, Šonka znovu čtvrtý (Zdroj: Aeroweb.cz)

Do zámoří se přesunul seriál mistrovství světa Red Bull Air Race 2015 k posledním dvěma závodům sezóny. Na texaské půdě ve Fort Worthu triumfoval Brit Paul Bonhomme před svým nejbližším pronásledovatelem v boji o titul Australanem Mattem Hallem a Japoncem Jošihidem Murojou. Těsně za nimi skončil podruhé v řadě „bramborový“ český pilot Martin Šonka.

Brzký konec domácích pilotů

Právě Šonka celý kolotoč sedmi duelů prvního kola otevíral, a to ve velkém stylu. Časem 55,846 sekundy nejenže výrazně pokořil svůj nejlepší čas z dosavadního působení ve Fort Worthu, ale na setiny se přiblížil traťovému rekordu německého vítěze sobotní kvalifikace. Domácí Kirby Chambliss navzdory svým bohatým airraceovým zkušenostem tlak neunesl a vyrobil školáckou botu, když úplně zbytečně vletěl do startovní brány s přílišným náklonem a vyfasoval dvě sekundy navíc, což pohodlně posouvalo českého pilota znovu mezi bodovanou osmičku.

Druhý souboj mezi Britem Nigelem Lambem a favorizovaným Mattem Hallem zdramatizoval excelentním výkonem, čistým letem a především novým traťovým rekordem 54,620 sekundy úřadující mistr světa. Australan si však pod tlakem počínal o dost lépe než Chambliss v předchozím souboji, zaletěl také skvěle a přestože na Lamba ztratil v cíli 18 setin, čas 54,8 sekund mu dával slibné šance na postup z pozice luckyho losera.


Foto Red Bull Air Race

Dva bývalí mistři světa Hannes Arch a Paul Bonhomme se utkali jako třetí v pořadí. Zatímco Arch již o své šance na titul přišel po nepovedeném domácím závodě ve Spielbergu, Bonhomme potřeboval postoupit, aby upevnil své vedení v boji o triumf v ročníku 2015. Rakušan však nebyl pro kapitána British Airways velkou překážkou, technickou chybou při příliš vysokém průletu bránou č. 3 pohoršil svůj čas o dvě vteřiny a Britovi tak stačil k postupu dál let na jistotu.

Ani druhý Američan v závodě, Michael Goulian, neměl napoprvé na domácí půdě štěstí. Přestože se vyvaroval výrazných chyb, časem 57,307 jen velmi obtížně konkuroval Peteu McLeodovi. Ten sice také nijak nezazářil, ale časem bezmála o sekundu lepším prošel mezi osm nejlepších.

Překvapení mohl přinést pátý duel prvního kola. Loňský vítěz z Texasu Francouz Nicolas Ivanoff totiž nedokázal srovnat v poslední průletové bráně křídla do povolených odchylek od horizontály a s časem těsně pod minutu už se s nascarovým okruhem pomalu loučil. Jeho soupeř Juan Velarde byl lepší v trénincích i v kvalifikaci a po celý svůj závodní let mířil za svými prvními body v Red Bull Air Race. Navzdory pohodlnému náskoku dvou vteřin však vyrobil chybu v poslední zatáčce a výsledkem byl protržený cílový pylon a pohoršený čas o tři vteřiny. Smutný Španěl tak postupový lístek svému soupeři doslova daroval.

Šestý souboj otevíral svým letem „kmotr“ těchto leteckých závodů Maďar Péter Besenyei. Také jemu se však nepodařilo srovnat křídla před cílovou bránou a časem těsně nad minutu nemohl svému sokovi z Japonska Jošimu Murojovi konkurovat.

Závěrečný duel prvního kola svedl vítěze kvalifikace Matthiase Dolderera a posledního kvalifikanta Francoise Le Vota. Francouz se po celou sezónu potýká s technickými chybami na trati a stejně tomu bylo i ve Fort Worthu. Le Vot trefil pylon v cílové bráně a zapisoval čas 1:02,940 sekund. Němcův čas byl o více než 5 vteřin lepší a o vítězi nebylo pochyb.

Jako šťastný poražený nakonec postoupil do další fáze Matt Hall.

Souboj o titul vrcholí

Druhé kolo soubojů tělo na tělo znovu zahajoval bývalý český armádní letec. Martin Šonka znovu předváděl pěkný let, v náročném obratu mezi bránami 7 a 8 však nestačil dostatečně srovnat křídla a připsal si dvě trestné vteřiny navíc. Jeho soupeř Nigel Lamb tak dobře neletěl, stále se však držel v oné dvousekundové výhodě a to až do průletu poslední brány, kterou pak rozhodčí ještě chvíli zkoumali ve zpomalených záběrech. Jejich verdikt byl nakonec příznivější pro české barvy – Lamb si připsal také dvousekundovou penalizaci a Martin Šonka znovu prošel dál do finálové čtyřky. Tam ho bez větších potíží následoval i Bonhomme, když si jeho kanadský soupeř McLeod vysloužil diskvalifikaci za překročení maximálního povoleného přetížení 10 G.

Postup Muroji do finále zase výrazně ulehčil výkon Ivanoffa, který obdržel sekundovou penalizaci hned na úvod za překročení maximální povolené náletové rychlosti 200 uzlů. Nebyv si toho vědom, letěl dál velmi agresivně, v cílové bráně se však po vzoru svých kolegů nestačil ideálně srovnat a při střetu s pravým pylonem nabral jak kus lehkého nylonu, tak další tři sekundy navíc. Nejtěsnější souboj druhého kola spolu svedli Dolderer a Hall. Australan letěl první a nutně potřeboval následovat již postupujícího Bonhommea, aby se stále udržel v matematické hře o titul mistra světa 2015. Časem 56,290 sekundy sice vypadal postup nadějně, německý lídr kvalifikace však již o den dříve letěl rychleji. Dolderer po dalším bezchybném výkonu nakonec zapsal čas o tři desetiny horší a se závodem se rozloučil na vyčkávacím před finále.


Foto Red Bull Air Race

Finálové souboje s časomírou potřetí otevíral let českého pilota. Šonka bohužel nenavázal ani na výkon z prvního, ani na výkon z druhého kola a i díky pětisekundové penalizaci za nerovný průlet osmé brány a pylon hit téže, nyní však již cílové brány zaznamenal jeden z nejhorších časů dne vůbec. Své osobní maximum naopak předvedl vzápětí letící Paul Bonhomme, který dokázal najít ideální stopu mezi pylony a zapisoval čas 55,285 sekund.

Podobně chtěl zcela určitě zaletět i Muroja, ten však v nejpopulárnější bráně číslo osm srazil jako několik jeho předchůdců pravý pylon a pohoršil svůj čas o tři vteřiny. Vzhledem k vysoké penalizaci českého reprezentanta však stále bojoval o místo na stupních vítězů a časem 59,413 také nejhůř třetí příčku v tu chvíli získal. Matt Hall tak již před svým závěrečným letem věděl, že musí skončit co nejblíže prvnímu Bonhommeovi, jinak o titul definitivně přijde. Výsledný čas 56,052 sice stačil „jen“ na stříbro, boj o celkové prvenství je však stále ještě trochu otevřený.

V celkových součtech má totiž sice Bonhomme výraznou převahu osmi bodů nad Hallem, to však Australanovi stále dává do posledního podniku určité šanci na obrat, Brit by však musel výrazně chybovat. Martin Šonka nejenže znovu upevnil své celkově čtvrté místo, ale na dva body se přiblížil třetímu Hannesi Archovi, který se trápil již třetí závod po sobě. Motivace českého pilota tak bude před závěrečným dílem jasná.

Mistr světa Red Bull Air Race 2015 bude korunován při posledním závodě sezóny v nevadské poušti v Las Vegas. Urve v nevyzpytatelném počasí titul Paul Bonhomme či Matt Hall? Rozhodnuto bude za tři týdny.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář