KOMENTÁŘ: Letecký sportovec roku 2023

03.03.2024 9 příspěvků

V sobotu 24. 2. 2024 proběhlo v přímém přenosu na ČT sport během galavečera vyhlášení cen Letecký sportovec r. 2023. Přenos se uskutečnil v reprezentativních prostorách Severočeského divadla v Ústí nad Labem a odvysílán byl v hlavním večerním vysílacím čase. Více v komentáři Lenky Vargové.

Ocenění předávaly i osobnosti české kultury. Jedním z nich byl Miroslav Táborský
Ocenění předávaly i osobnosti české kultury. Jedním z nich byl Miroslav Táborský (Zdroj: Ústecký Deník | Karel Pech)

Jde o skvělý počin ke zviditelnění leteckého sportu a sportovců, protože stále stojí v pozadí.

V ČR je 120 sportovních svazů, které eviduje Národní sportovní agentura, přičemž letecký sport patří do jedné z 5 nejdražších kategorií. Zároveň přitom k nejúspěšnějším. Jen v loňském roce dovezli reprezentanti 43 medailí, z toho 16 zlatých. Ruku v ruce s nízkou sledovaností tohoto sportu jde i malý zájem sponzorů, takže cca 80 % nákladů sportovci nesou sami.

Česko je přitom zemí s velmi bohatou leteckou tradicí, celý svět zná naše letce z II. světové války, při historicky prvním mistrovství světa v letecké akrobacii r. 1960 českoslovenští akrobaté suverénně ovládli první příčky (1. místo Ladislav Bezák, 2. místo Jiří Bláha a třetí František Skácelík).

Galavečer se konal pod záštitou prezidenta ČR Petra Pavla. Ten byl nejen osobně přítomen, přenos otevřel předtočeným seskokem na padáku.
(Zdroj: Ústecký Deník | Karel Pech)

 

Ani v dalších letech se čeští piloti neztratili – v r. 1978 se stal absolutním mistrem světa Ivan Tuček, poté se žezla chopil Petr Jirmus (2x titul absolutního mistra světa, 2x absolutního mistra Evropy).

Na nejvyšší ocenění byli za loňský rok nominování sportovci Aeroklubu České republiky, Letecké amatérské asociace a Svazu modelářů ČR. Ocenění byla vyhlášena v celkem 10 kategoriích, speciální 11. kategorie pak byla Nejlepší letecký trenér.

Kvituji tuto formu propagace krásného leteckého sportu, aby se dostal do širšího povědomí a přitáhl zaslouženou pozornost. Přesto však musím říct, že mi velmi chyběla jedna nominace – a to nominace týmu (Martin Šonka, Lukáš Pařízek), který dovezl historicky úplně první stříbrnou medaili v motorové akrobacii v kategorii Unlimited z MS v Italském Pavullo nel Frignano (o úspěchu jsme psali v září - pozn. red.)

Martin Šonka a Lukáš Pařízek se svými stroji na loňském akrobatickém MS v Itálii (Zdroj: Pavullo Frignano, organizátor MS)

 

Ano, tým nedostáhl na zlato, ale pokud se jedná o tak mimořádný výkon v nejvyšší kategorii motorové akrobacie, přinejmenším zmínka o tomto úspěchu během galavečera by potěšila. Ani jednoho z obou akrobatů jsem nezahlédla v publiku, byli na vyhlášení alespoň oficiálně pozváni?

Co si o tom myslíte vy?

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Exhibice

03.03.2024 v 9:31 Pozorovatel

Galavečer jsem viděl ze zaznamu a musim konstatovat, že to bylo takove zvlaštni. Vypadalo to na osobni exhibice a kamaradske setkani. Proč ceny nepředavali taky zastupci LAA a svazu modelařů? Kdo vubec nominoval oceněne osoby? Proč tam nebyly zastoupene i jine kategorie (ano, i zmiňovana akrobace)? Pan Dvořak si splnil sen, byl v TV, zase u některych členu AeČR si zajistil hlas do voleb. 

 

 

Odpovědět

RE: Exhibice

04.03.2024 v 14:34 Martin

Tu zmiňovanou akrobacii tam zastupovali akrobati bezmotoroví, kteří přinesli kolektivní zlatou medaili a další individuální z mistrovství světa. Byli na druhém místě. Buď vás přepadla slepota, nebo doporučuji si místo úvah o ničem celý pořad pustit z archivu ČT. 

https://www.ceskatelevize.cz/porady/16129737504-letecky-sportovec-roku-2023/

Odpovědět

Dumky žalky

03.03.2024 v 11:33 Martin

Hoši přivezli stříbro pouze v týmech z velmi špatně obsazeného kontinentálního závodu - druzí akrobaté přivezli zlato a další i dividuální medaile z mistrovství světa. To je asi jako porovnávat přátelské utkání socialistických států a olympiádu. Za zmínku vvpořadu stála Lilienthalova medaile, kterou FAI ucělila Janě Vepřekové - tedy nejvyšší sportovní ocenění.

Odpovědět

RE: Dumky žalky

04.03.2024 v 16:31 Karel

Plachtaři mají dlouhodobě výborné výsledky, letos třeba ženy na MS 2x stříbro 1x zlato, junioři na ME ve standardech zlato, stříbro, bronz ...

Když už jsme u toho ocěňování FAI https://www.fai.org/news/Alena-Netusilova-IGC-champion-pilot-2023

Odpovědět

RE: RE: Dumky žalky

05.03.2024 v 11:53 Karel

A sakra oprava, na MS žen 2x zlato Alena Netušilová a Barča Moravcová, 1x stříbro Michaela Křížová ...

Odpovědět

RE: Dumky žalky

07.03.2024 v 10:08 Josef

Pán by se měl asi vzdělat v historii a o tom o čem je olympiáda.  Pánové z akrobacie plachtařské přivezli z nižší kategorie (ADVANCED) medaili ano, ale z kategorie která je hodně daleko Unlimited a natož Unlimited motorové :D .

Všechna čest bezmotorovým akrobatům, ale rozdíl v náročnosti nižší kategorie advanced  a náročnější kategorie Unlimited byste měli brát v potaz.

Je pravda, že jste nepozvali pana Šonku ani mezi diváky?

Odpovědět

Smutný příběh

07.03.2024 v 10:23 Josef

Pan Martin co tu komentuje by se měl vzdělat v historii :D a také srovnávání soutěží by měl asi vynechat, neboť evidentně v tom má velké mezery.

Jinak ano, všechna čest plachtařům za dobrý výsledek - ALE v kategorii ADVANCED a plachtařské - to je velmi nízká náročnost oproti Unlimited motorvé že? minimálně i podle videí a co vidíme na airshow.

Je pravda že Martin Šonka nebyl pozván ani do publika? 

Panebože ten kluk pro ČR udělal tolik a Aeroklub  ho tam anepozve? 

 

 

Odpovědět

RE: Smutný příběh

07.03.2024 v 21:55 Lenka Vargová

Martin Šonka (ani Lukáš Pařízek) žádné oficiální pozvání do publika dle mých informací nedostali.

 

Odpovědět

Exhibice

02.04.2024 v 13:37 Pilous

Celé to bylo jako ukrajinská agitka, která zastínila hlavní poslání takového pořadu a to konečně zviditelnit a ocenit letecké sporty na takové platformě, jako je ČT. Neřeknu jednou, dvakrát zmínit Ukrajinu, ale toto bylo moc. Jak tam Dvořák zmínil, celé si to vysnili a udělali s Krejčiříkem, ten se tam čepířil, jak holub na báni a přitom máme lepší a  aktivnější trenéry - obrovská pachuť.

Odpovědět

Přidat komentář