Letiště Praha požádalo o ochranné pásmo se zákazem užívaní laserů

22.02.2012

Letiště Praha požádalo o ochranné pásmo se zákazem užívaní laserů
Letiště Praha požádalo o ochranné pásmo se zákazem užívaní laserů (Zdroj: Aeroweb.cz)

Ruzyňské letiště zažádalo o vymezení prostoru, kde bude zakázáno používat laserová zařízení. Ochranné pásmo letiště bude v okruhu dvaceti kilometrů. Opatření by mělo zabránit možnému oslnění pilotů při startech a přistáních. Lidé, kteří zákaz poruší, mohou dostat pokutu v hodnotě až pěti milionů korun. Vyplývá to z Návrhu opatření obecné povahy (NOOP) na stránkách ÚCL.

„Jedná se o jednoznačné vymezení prostoru v okolí letiště, ve kterém je zakázáno trvale či dočasně umisťovat, držet nebo používat zdroje laserového záření ohrožující bezpečnost leteckého provozu," řekla mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí.

Pásmo bude rozdělené do dvou oblastí. V okolí letištní dráhy tak budou platit přísnější opatření než v daném dvacetikilometrovém okruhu.

Od začátku roku je evidováno již sedm případů, kdy piloti zaznamenali oslnění laserem. Celkový počet podobných situací byl v loňském roce 36, v roce 2010 to bylo dokonce 65 případů.

Letiště Praha je první, které využilo možnosti vymezení ochranného pásma před užíváním laserových zařízení. Od loňského února to umožňuje novela zákona o civilním letectví.

Plné znění NOOP o ochranném pásmu najdete ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář