FOTO: V Mladé Boleslavi se létalo i pro vás

09.09.2020

Čtvrtý zářijový den počasí nabídlo krásné světlo, a tedy i příležitost vyrazit na letiště Mladá Boleslav, do muzea Metoděje Vlacha, na jednu z mála letošních leteckých akcí.

Den nazvaný Létáme pro vás byl jednou z těch příjemných příležitostí, bohužel v letošním roce tak vzácných, kdy jsme mohli na obloze vidět létající aparáty, se kterými se často nepotkáme, a byla to také příležitost potkat po čase zajímavé lidi, kteří za celou událostí stojí, totiž skupinu okolo muzea Metoda Vlacha s jeho vedoucím Vladimírem Handlíkem. Důležitá je také podpora partnera, Aeroklubu Mladá Boleslav.

Naštěstí muzeum samo není tichou sbírkou mrtvého materiálu, je to živý organismus, podobný včelímu úlu, což bylo vidět v okamžiku, kdy se okolo čtvrté hodiny jako česna otevřela troje velká vrata, začalo rojení, svěšování a vytlačování prakticky všech exponátů, protože téměř všechna letadla jsou zcela letuschopná a prach na ně rozhodně nesedá.

Celé následné vystoupení komentoval pan Handlík, piloti předváděli vše, co jim předpisy a aerodynamika dovolily.

Viděli jsme celé spektrum typů, od větroně přes ultralehké repliky strojů z první I druhé světové války, sluch potěšilo brblání stokoňové pětiválcové hvězdy Švecov M-11 letounu Po-2, létal bambusový zázrak Grade (školní letadlo pilotky Boženy Laglerové) i letadlo Metoděje Vlacha, které je důkazem, že pomalý let má svoje půvaby, dále létající chmelnice Caudron G-III a měli jsme příležitost vidět ve vzduchu i An-2.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letecké dny


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář