Předposlední Lunatik! Zemřel Michael Collins, člen posádky Apolla 11

29.04.2021

„Jsem příliš starý na to, abych se podíval na Mars, a lituji toho. Ale stále si myslím, že jsem měl velké štěstí,“ napsal před pár lety v předmluvě své knihy Michael Collins, pilot velitelského modulu Columbia první lunární expedice Apollo 11. 

Předposlední Lunatik! Zemřel Michael Collins, člen posádky Apolla 11
Předposlední Lunatik! Zemřel Michael Collins, člen posádky Apolla 11 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Kroužil v této lodi 21 hodin kolem Měsíce v době, kdy se jeho šťastnější kolegové Neil Armstrong a Buzz Aldrin procházeli jako první pozemšťané po povrchu měsíčního Moře klidu.

Michael Collins na oficiální fotografii NASA před letem na Měsíc

„Vím, že bych byl lhář nebo blázen, kdybych řekl, že mám to nejlepší ze tří sedadel, ale můžu naprosto vyrovnaně říct, že jsem s ním byl spokojen,“ konstatoval kdysi, když na něj dotírali, zda nelituje toho, že se také nebrouzdal v měsíčním prachu. Ano, věděl to od okamžiku, kdy byl do Armstrongovy osádky jmenován. Pro Armstronga a Aldrina ovšem představoval jistotu návratu na rodnou planetu.

Nejosamělejší muž ve vesmíru na palubě Apolla 11 u Měsíce / Foto NASA

Collins se narodil 31. října 1930 v Římě, kde jeho otec, generálmajor americké armády James L. Collins, působil. Po návratu do USA absolvoval střední školu a slavnou vojenskou akademii West Point. Od roku 1952 sloužil v letectvu, létal na těžké konkurenci sovětských MiGů 15 - stíhačce F-86 Sabre a podobně jako většina budoucích astronautů prošel i Edwards Air Force Base v Kalifornii jako zkušební pilot. Let Johna Glenna, který se stal prvním Američanem co obletěl Zemi, ho inspiroval, aby se přihlásil k NASA. Přijali ho ovšem až na druhý pokus a účastnil se programu Gemini, který byl tvrdou přípravou na lunární expedice. Startoval spolu s Johnem Youngem 18. července 1966 v Gemini 10. A pak se už chystal k Měsíci...

Jedna z posledních fotografií slavného astronauta / Foto NASA

Ve středu 28. dubna se tzv. nejosamělejší muž ve vesmíru rozloučil navždy s rodnou planetou a ve svých devadesáti letech odlétl na věčnost za svými vesmírnými touhami.

Druhý, tak nějak nenápadný muž z trojice Apolla 11, Michael Collins, tak odešel za svým velitelem Neilem Armstrongem (zemřel roku 2012) a z posádky zbývá pouze poslední veterán, jedenadevadesátiletý Buzz Aldrin. Legendy kosmonautiky odcházejí...

V rozhovoru, který poskytl před dvěma lety, k 50. výročí prvního přistání na Měsíci, podporoval (mj. i před prezidentem Trumpem!) návrat lidí na Měsíc a připomněl slova svého druha Neila Armstronga, že „návrat na Měsíc je správná myšlenka“. Ale musí to být i s vybudováním stálé základny jen zastávka na cestě k pilotovanému letu na Mars. „Mars – let's go,“ řekl Collins a odevzdaně dodal: „Ale beze mne...“

Mohlo by vás zajímat

Stanislav Kužel

Letecký fanda, kitař a novinář, který patří k dlouholetým popularizátorům vědy, techniky a kosmonautiky v rozhlase či řadě časopisů. S řadou kosmonautů či astronautů se znal a zná osobně ze své rozhlasové éry, reportoval např. i kosmický let Sojuz-Apollo, start Vladimíra Remka či Jean-Loup Chrétiena. Jako první Čech si vyzkoušel simulátor kosmické lodi Sojuz (1975). Standa Kužel je i autorem několika knih: Kosmonautika za oponou (2015), Kosmonauti Nula (2017), nejnověji pak Hvězdné války - Jak velmoci bojovaly o vemír (2020), dále science-fiction – viz antologii Slovník české literární fantastiky a science-fiction (Ivan Adamovič, Praha 1995), povídek (viz Ikare či výběr Kříšťálové sféry) a řady populárně-vědeckých článků z různých oborů. Na letiště to má kousek a když s ním někdo odstartuje, rád se drží kniplu.


Témata

Kosmonautika


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář