Severočeská regionální soutěž v přesném létání v Mostě

26.05.2021

Severočeská regionální soutěž v přesném létání v Mostě
Severočeská regionální soutěž v přesném létání v Mostě (Zdroj: Aeroweb.cz)

O minulém víkendu se konala na letišti v Mostě pod záštitou Aeroklubu Most soutěž v přesném létání, na níž se sešlo celkem 15 soutěžících pilotů. Obě plánované etapy se podařilo úspěšně odletět a soutěž nabídla napínavou podívanou.

První etapu vyhrál pan Petr Jonáš s 99 trestnými body, které inkasoval za časy, avšak během vyhledávání fotografií a znaků byl bezchybný. Pan Luboš Hájek byl lepší na časech, nicméně za nenalezení dvou fotografií obdržel penalizaci a se 103 body končil na druhém místě. Druhou etapu však již vyhrál se 132 trestnými body, jeho oponent Petr Jonáš získal bodů o 4 trestné body více. V součtu obou etap tedy oba piloti získali stejný počet bodů a o celkové první příčce rozhodovalo přistání, kdy se panu Hájkovi podařilo trefit tři nuly a zajistil si celkové vítězství.

Soutěže v letecké navigaci mají dlouholetou tradici a podle různě upravených pravidel se pořádají v podstatě od počátku létání motorových letounů těžších než vzduch. V druhé polovině 20. století se pravidla ustálila a až na několik málo detailů se již téměř nemění. Soutěže v přesném létání mají dvě hlavní disciplíny – navigace letu spojená s vyhledáváním objektů a přesnost přistání. Při sólovém navigačním letu musí pilot letět po stanovené trati a dodržovat čas s přesností ± 2 sekundy na tajných časových brankách a otočných bodech. Také musí za letu vyhledávat na zemi vytýčené znaky a jiné objekty podle fotografií, které obdržel před vzletem. V neposlední řadě se hodnotí kvalita plánování letu.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Soutěž


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář