Představuje se netradiční soutěž Ultralight CUP pro každého pilota UL

05.04.2022

Představuje se netradiční soutěž Ultralight CUP pro každého pilota UL
Představuje se netradiční soutěž Ultralight CUP pro každého pilota UL (Zdroj: Aeroweb.cz)

Letos startuje testovací ročník soutěže Ultralight CUP, která vznikla za podpory Letecké amatérské asociace České republiky a Svazu UL. Koncept nové soutěže poskytne účastníkům především možnost porovnání pilotního umění bez nutnosti slétnout se ve stanoveném termínu na jednom místě. Piloti mohou porovnat své letecké výsledky ve třech hodnocených disciplínách.

Foto: Facebook.com @UltralightCUP
Foto: Facebook.com @UltralightCUP

Hlavní soutěž prověří letce po stránce přesnosti na letištním okruhu. Na základě tří zaletěných okruhů aplikace vyhodnotí pilotovu přesnost a pomocí bodového hodnocení určí, jak moc se od sebe jednotlivé okruhy liší. Pilot, který získá nejvyšší bodové hodnocení, vyhrává.

Druhá kategorie hodnotí nalétanou vzdálenost. Kdykoliv letíte, zapnete si GPS záznam a svůj let následně přihlaste na webových stránkách soutěžě. Kdo nalétá do 25. srpna největší vzdálenost, vyhrává.

Soutěž časopisu Pilot spočívá v letu podle zadané trati, která bude publikována v časopisu Pilot. První zadání piloti mohou najít v dubnovém čísle časopisu a celkem se mohou soutěžící těšit na čtyři zadání. Soutěž časopisu Pilot bude uzavřena taktéž 25. srpna.

Pro účast v soutěži pilotům stačí pouze provést příslušný let se zapnutou GPS na palubě a po přistání stáhnou záznam letu ve formátu „.igc“. Následně je nutné přihlásit let na webových stránkách. Registraci do soutěže názorně demonstruje video LAA ČR.

Foto: Facebook.com @UltralightCUP
Foto: Facebook.com @UltralightCUP

Pokud bude mít pilot na palubě za letu telefon nebo tablet, který funguje na bázi operačního systému Android, nemusí složitě stahovat záznam svého letu a nahrávat ho do soutěže. Pro Android je možné využít aplikaci XCtrack, kterou je možné stáhnout z Google Play. Pokud pilot dává přednost systému iOS nebo hodlá létat za použití nové aplikace Databáze letišť, jejíž výstup je ve formátů „.gpx“, musí záznam letu překonvertovat pomocí nástrojů gpsvisualizer.com nebo tracegps.com.

Ukončení soutěže pořadatelé plánují k 25. srpnu letošního roku. Slavnostní vyhlášení výsledků hlavní soutěže v přesnosti na okruhu i doplňkových soutěží proběhne v Jihlavě na sletu LAA Sobě 27. srpna.

Zájemci mohou sledovat průběh soutěže na facebookové stránce Ultralight CUP 2022, kde je také možné nalézt všechny důležité informace týkající se soutěžního létání. 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář