Nový systém hlášení událostí ECCAIRS 2

02.06.2022

Nový systém hlášení událostí ECCAIRS 2
Nový systém hlášení událostí ECCAIRS 2 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod představil nový reportovací systém ECCAIRS 2. Tato digitální platforma organizace EASA integruje evropské vnitrostátní letecké úřady a orgány pro vyšetřování bezpečnosti do jednotné soustavy.

Hlášení událostí je nově jednodušší a uživatelsky přívětivější. Jeho druhá verze přináší výhody, jako například centrální podporu prostřednictvím vestavěného helpdesku pro hlášení problémů nebo kladení dotazů. Dále by měla být zajištěna kompatibilita se všemi internetovými prohlížeči a operačními systémy. Bezpečnost poskytují integrované protokoly kybernetické bezpečnosti s vícefaktorovou autentizací a plně šifrovanými daty.

Leteckou událost může uživatel hlásit sám za sebe či za organizaci. Systém dává možnost vyplnit report jak online, tak offline. V druhém případě si stáhnete pdf soubor, který následně po vyplnění do systému zpětně nahrajete. Novinkou je fakt, že můžete přidávat přílohy. Fotodokumentaci tak již není nutno posílat zvlášť e-mailem. Dodejme, že systém hlášení událostí je sice už v ostré verzi, ale stále probíhají poslední úpravy.

Cílem systému ECCAIRS je poskytovat digitální platformu umožňující provádění ustanovení definovaných v nařízení EU 376/2014. Ta řeší události v civilním letectví týkající se hlášení, analýzy a navazujících opatření. 

 

Mohlo by vás zajímat

Témata

Nehody letounů


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář