Tip na letecký výlet: Gmunden a jezero Traunsee

09.06.2022 Tento článek je součástí seriálu Letíme na výlet

V rozumné vzdálenosti od českých hranic leží jezero Traunsee a krásné historické lázeňské město Gmunden na jeho břehu. Destinace jako zrozená pro na čas nenáročný letecký výlet.

Tip na letecký výlet: Gmunden a jezero Traunsee
Tip na letecký výlet: Gmunden a jezero Traunsee (Zdroj: Aeroweb.cz)

A to nejenom proto. Nejvyšší terén vás cestou potká nad Šumavou a poté se krajina opět narovná. Alpy vám však neuniknou. Letiště Gmunden-Laakirchen totiž leží těsně na jejich úpatí a při přiblížení se můžete kochat jejich majestátností, stejně jako výhledem na azurové jezero Traunsee. Anebo si můžete cestu trochu protáhnout a obdivovat vedlejší a ještě vetší jezero Attersee.

Výhled z pilotní kabiny na Attersee
Výhled z pilotní kabiny na jezero Attersee

Rakousko poměrně nedávno zrušilo povinnost letových plánů pro přílet i odlet, ale pozor, pouze tehdy, pokud nevstupujete do řízených prostorů TMA/CTR jakéhokoliv řízeného letiště a je-li vaše letadlo vybaveno odpovídačem s módem S. Země si také klade relativně přísné požadavky na výbavu letadla a příslušné dokumenty. Zmíním například nutnost ELT, s sebou byste také měli mít letadlovou knihu, kterou doložíte pravidelný servis, a protihlukový certifikát daného typu stroje. Více naleznete v rakouské Letecké informační příručce (AIP).

Cestou ke zmíněnému cíli vás čeká pouze TMA/CTR letiště Linz, severovýchodně od Gmundenu, ale můžete se mu vyhnout. Cestu si tím příliš neprodloužíte.

Pro přiblížení je doporučeno dodržet příletové trasy a hlásit jednotlivé body. Kontakt s letištěm, které sice není řízené, ale denně je zde služba RADIO, je vhodné navázat na jednom z prvních bodů (viz mapa). Samotné přiblížení není náročné, ale upozornění si zaslouží velký svah pod prahem dráhy 08. Určitě si ještě pamatujete nehodu AN-2 s českou imatrikulací, která si o něj „urvala“ podvozek. Preferovaná dráha 08 také není nejdelší, měří 550 metrů, takže je třeba správného propočtu a také vhodného stroje. Zejména pro některá GA letadla nemusí být dostatečná.

Letecká mapa letiště Gmunden-Laakirchen
Letecká mapa letiště Gmunden-Laakirchen (LOLU)

Po přistání vás čeká krásné prostředí letiště s výhledem na vrcholky Alp. Zázemí nabízí hezké aeroklubové posezení, místnost s přístupem k PC zdarma (pokud budete potřebovat podat plán nebo zhodnotit meteo) a zejména restauraci Landeplatz, která se specializuje na středozemní kuchyni. V nabídce ovšem nechybí ani typický řízek nebo burger. Restaurace má vkusný interiér a velmi příjemné venkovní posezení v zahradě, doplněné o relaxační zónu s výhledem na hory. Celkově okolí a služby na tomto letišti patří k těm nejlepším.

Prostředí letiště LOLU
Restaurace a relaxační zóna na letišti LOLU

Bohužel zde chybí půjčovna kol, skútrů nebo automobilu (jako tomu je například v Zell am See). Nicméně z letiště do města a k jezeru se dostanete docela jednoduše a rychle příměstským vláčkem. Po deseti minutách chůze jižním směrem od letiště se dostanete na zastávku Neuhub. Za 4 eura vás moderní vlak doveze během 15 minut do centra města Gmunden.

Pohled na Alpy během přiblížení na LOLU
Pohled na Alpy během přiblížení na LOLU

Historické a lázeňské město Gmunden se rozkládá na severním břehu jezera Traunsee, jež napájí řeka Traun. Patří k největším v oblasti Solné komory. Jezero dosahuje délky 12 km, šířky až 3 km a hloubky úctyhodných 191 metrů.

Při procházce městem se budete moci kochat malebnými náměstíčky, architektonicky zajímavými a většinou památkově chráněnými měšťanskými domy, úzkými uličkami a romantickými nádvořími.

Relax u jezera Traunsee
Relax na pláži u jezera Traunsee

Pokud dojdete až k nábřeží jezera Traunsee, otevře se před vámi krásný park Toscana, v němž je ukrytý zámek Ort. Zámek je zajímavý především tím, že je rozdělen na dvě části – pevninskou Landschloss Ort a ostrovní Seeschloss Ort. Zámek ze 17. století se dnes nachází na místě, kde ještě mnohem dříve stávala stará pevnost.

Pohled na ostrovní část zámku Seeschloss Ort
Pohled na ostrovní část zámku Seeschloss Ort

Když se od parku Toscana vydáte směrem na jih, narazíte na pláž, která je hojně vyhledávána především milovníky windsurfingu nebo jízdy na vodních lyžích.

Kdo má zájem, může se vydat buď pěšky, nebo lanovkou na kopec Grünberg vysoký 984 metrů nad mořem. Z něj pak vede značená stezka na 1 691 metrů vysoký Traunstein. Výstup na něj zabere zhruba tři hodiny. Na samotném vrcholu se pak před vámi otevře dechberoucí panorama okolního pohoří a celého města. V létě zde panuje doslova středomořská atmosféra, lidé si zde užívají nákupů, romantických procházek a relaxace v lázeňských zařízeních.

Výhled na jezero Traunsee během odletu u bodu Traunbrücke
Výhled na jezero Traunsee během odletu u bodu Traunbrücke

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář