Šéf divize Airbus Helicopters vyzývá k nákupům evropských obranných technologií

06.10.2022 20 příspěvků

Šéf divize Airbus Helicopters vyzývá k nákupům evropských obranných technologií
Šéf divize Airbus Helicopters vyzývá k nákupům evropských obranných technologií (Zdroj: Aeroweb.cz)

Společnost Airbus dlouhodobě registruje tendence nemalého počtu evropských států k nákupu vojenské techniky především ze Spojených států. Nedávno byly na setkání představitelů šesti členských zemí NATO formulovány požadavky na vrtulníky kategorie Next Generation Rotorcraft Capability (NGRC), načež se ozval šéf divize Airbus Helicopters Bruno Even.

Even apeluje na vlády členských zemí EU, aby nakupovaly více evropských obranných technologií a podpořily tím domácí průmysl. Reaguje tak na situaci na evropském trhu, kde v poslední době dochází k přeorientování především na americké technologie a rušení některých významných vojenských kontraktů. Příkladem může být tuzemský nákup vrtulníků systému H-1, zrušený norský kontrakt na stroje NH90 evropského konsorcia NHIndustries nebo rezervovaný postoj Německa k modernizovaným vrtulníkům Tiger MkIII.

NH90 / Foto: airbus.com
NH90 / Foto: airbus.com

„Pokud existuje evropské řešení, myslím si, že je velmi důležité – a nepochybuji o tom, že Německo tento přístup zaujímá – upřednostňovat evropské vybavení. Německo tento postoj dokazovalo několik desetiletí s Tigerem a NH90,“ řekl Bruno Even agentuře Reuters v nedávném rozhovoru. Dokonce potvrdil, že dveře pro Německo ve věci nákupu modernizovaných vrtulníků Tiger MkIII zůstávají stále otevřené, a ostře reagoval na návrh, že by se německá vláda mohla uchýlit ke koupi strojů Boeing AH-64 Apache. „Nepředstavuji si to ani na vteřinu,“ řekl.

Tiger MkIII / Foto: airbus.com
Tiger MkIII / Foto: airbus.com

Airbus je pravděpodobně i nadále odhodlán ucházet se o klíčové vojenské zakázky a v rámci programu NGRC, proto spojil své úsilí se společností Leonardo.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Vrtulníky


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Bezpečnost pilotů.

07.10.2022 v 10:02 Josef

Země jako Izrael, Nizozemsko, Řecko, Polsko, Německo a řada dalších si váží životů pilotů a vybralo vrtulníky AH 64 Apache s pancéřovanou kabinou na rozdíl od ČR s vrtulníky  AH-1 Viper, ve kterých může pilota zasáhnout i myslivec pokud dobře předsadí. Nemusí ani použít ráži 375 Holland a Holland Magnum, ale stačí mu obyčená 308 Winchester.

Odpovědět

RE: Bezpečnost pilotů.

11.10.2022 v 9:21 igi

tak zivoty si iste vazi, ale hlavne vie kolko penazi a casu stoji vycvik takeho pilota...

Odpovědět

Evropské řešení

10.10.2022 v 8:48 Radek

On zrovna Tiger se svou poloviční hmotností (a nosností), ale za stejnou nebo vyšší cenu než AH-64 je typickým příkladem, jak to nedělat. Provozní náklady a poruchovost je údajně výrazně vyšší, než u AH-64, tak to se Airbus nemůže divit. NH-90 měl a má stále problémy s cenou a spolehlivostí. Taky A400M není zrovna dobrý příklad špičkového letounu - nebo se už podařilo snížit cenu a odlehčit příliš těžkou konstrukci? AH-64 byl pro nás příliš drahý, a konkurence Cobry je spíš A-129 - a z této dvojice je lepší Cobra.

Odpovědět

RE: Evropské řešení

10.10.2022 v 11:34 Josef

Historickou Kobru nemůžete na rozdíl od AH 64 Apache s čistým svědomím nasadit do první linie a nepomůže ani přejmenování na Viper. Zpravodajské služby by měly konečně rozšifrovat zda ty armání akvizice jsou přípravou na obranu nebo na kapitulaci.  Je zajímavé, že u plánovaného nákupu létající telefonní ústředny F-35 cena nahraje roli.

Odpovědět

RE: RE: Evropské řešení

11.10.2022 v 9:18 igi

letajici telefonni ustredna F-35 ma na leteckych cviceniach take kill-score, ze lepsi je mozno len Raptor.

Ono ked to nakupuje kazdy kto moze, tak to bude mat svoj dovod (isteze, kto chce, vhodnu konspiraciu si vymysli ;))

Odpovědět

RE: RE: RE: Evropské řešení

11.10.2022 v 11:00 Josef

Když potřebujete prodat nějaký produkt musíte vytvořit marketingovou bublinu typu - devět z deseti lékařů doporučuje.  To se děje i v případě F 35.  Tak snad nebude kocovina po nákupu těchto letadel tak velká a armáda to rozdýchá.  Možná dostane za odměnu do pronájmu i jaderné bomby a jako nastrčený provokatér i čest rozpoutat jaderný konflikt.  

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: Evropské řešení

12.10.2022 v 9:02 igi

presne ako som pisal, konspiracia sa nasla :) jaderne bomby v cechach skladovali rusi, mate v tom trosku chaos...

medzicasom na ukrajine sa pocet zostrelenych "najlepsich strojov sveta za ktore zapad nema odpoved" vysplhal na 260. pre porovnanie, ked zostrelili dva stroje NATO v srbsku, tak to bola taka rana ze podaktori to vytahuju dodnes ;)

Ale pre tu empiricky mysliacu mensinu je vysledok jasny - ked ma nejaky stroj dobre vysledky zo zapadnych cviceni, tak je naozaj dobry. 

 

 

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: RE: Evropské řešení

12.10.2022 v 12:59 Josef

Nezbývá než popřát ať vám ta naivita jak to s námi "hodní stýčkové a tetičky" z amerického deep state myslí dobře  /ostatně výsledky už se zde dostavují/ vydrží co nejdéle,  pokud tedy nejste placený troll s cílem opravovat "nesprávné" názory s gescí pro tento web.  Bohužel i tací lehkoživkové se vyskytují a není jich málo.

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: RE: RE: Evropské řešení

12.10.2022 v 16:01 Václav

Na hruby pytel hruba zaplata, Josefe: Uz se nedivim, ze jsme si ani nevystrelili v roce 68 ani v roce 38, pokud ten Vas nazor je historicky cesky... Vas nazor neni "nespravny", je "sileny". Rekl bych, ze Igi je mladsi a vydelava a plati dane. Dale bych rekl, ze Vy jste starsi a berete duchod. Pletu se? Kdo je tedy tady vecne remcajici "lehkozivka"? Kdyz Vam dojdou argumenty, zacnete urazet oponenty, to je chabe....

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Evropské řešení

12.10.2022 v 20:13 Josef

Pane Václave musím vám udělit pochvalu před nastartovanou Pragou V3S za to jak jste rychle přispěchal svému spolubojovníku za pravdu na pomoc. Doufám, že nebudu sám a budete oceněn i na vyšších místech. 

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: RE: RE: Evropské řešení

13.10.2022 v 10:11 igi

fuu to by bolo krasne, keby mi niekto platil za upozornovanie na zjavne logicke nezmysly a protimluvy :)

Bohuzial ma ale za to nikto neplati, takze musim makat jak fretka, aby mi mohli z toho polku strhnut a poslat dochodcom, co cely den nasosavaju cervenu propagandu. Potom sa clovek nestaci divit...

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Evropské řešení

13.10.2022 v 11:35 Emil

Igi, Václav....

Rozumím vám ....

... ale zkusme tlumit mezigenerační "nedorozumění".... není to o "důchodcích", ale o tom, že 75% a více lidí není schopno "kritického myšlení". To není z mé hlavy, ale ze seriozních výzkumů.... Když  k tomu přidáte tristní výuku dějepisu a schopnost a bezskrupuloznost některých "hajzlů" tuto lidskou vlastnost zneužít pro své cíle, pak je to tak, jak to je. Pak stačí 40letá "přestávka" v standartní demokracii, k tomu současná "krize" ... a .... je vymalováno.

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Evropské řešení

13.10.2022 v 12:14 Václav

Ja jsem nezacal neco o vyzirkach (byt zabalenych do "lehkozivku") - to zacal ten, kdo si zrejme to oznaceni zaslouzi vic. Ja uz to jen nemohl poslouchat/cist...

Jinak souhlasim, ze kdyz tihle lidi vyrostli v informacnim vakuu, a ted maji informacni dzungli, ze se v tom asi hodne topi. Smutne na tom, je, ze na Zapade jsou ti vekoviti vetsinou zdrojem moudrosti a nadhledu.

 

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Evropské řešení

13.10.2022 v 12:14 igi

no, tazko ideologizovanym skolstvom bola zasiahnuta prave generacia dnesnych dochodcov, takze to o nich do velkej miery je, hoci to nie je ich vina :(

vidim to vo svojom okoli - uz len taka jednoducha vec, ze najskor si dam dokopy doveryhodne udaje, a az potom si urobim nazor, to sa zda byt pre mnohych absolutne nedosiahnutelna meta. Vela ludi tvrdi ze ma "nezavisly" nazor, ale zda sa ze ani nevedia co to znamena.

A co s nimi? Nechat ich absolutne zamorit verejnu diskusiu? Alebo im bez vysledku oponovat? 

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Evropské řešení

13.10.2022 v 13:10 Josef

Tak soudruzi jste se tu pochválili, jaké jste jedničky v kritickém myšlení. Nebudu zde na rozdíl od vlády, která neuvěřitelně přilévá olej do ohně v konfliktu na Ukrajině eskalovat svou municí diskuzi.  Pokud nemáte jako mnozí z populace vybudované unikové kanály a nakoupené nemovitosti v zahraničí, přeji vám ať to tu v budoucnosti přežijete bez úhony.

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Evropské řešení

13.10.2022 v 13:21 Emil

...A co s nimi?....

Babo raď ... :) ... tady jsem také v "úzkých", resp. myslím, že je potřeba oponovat, ale do té míry, abychom se nezbláznili, t.zn. psát jen tehdy, kdy máme "chuť a čas".... k tomu chodit k volbám, být členem nějakého spolku tvořícího "občanskou splečnost", přemluvit se v tom smyslu, že být členem "neextrémní" politické strany už není zavrženíhodné jako tomu bylo před revolucí a vést  k tomu naše dětí......

Je to někdy deprimující, ale když "to" na mě někdy přijde ... :) ... tak si vzpomenu na to, jak naší zemí projížděl konvoj US Army, t.j. pár let zpět a jeli z pobaltí přes Polsko, nás do Německa. To bylo obav, jak to dopadne a .... jak to dopadlo..... a má zkušenost z té události....jel jsem na "chatu" a už před "významnou" křížovatkou stála auta na krajnici. Za ní také do vzdálenosti 500m. Docvaklo mi, proč to je, tak jsem také auto odstavil na krajnici silnice 1.třídy ... :) ... a šel k té křížovatce. Všímal jsem si lidí co tam stáli, aby zamávali konvoji. Překvapilo mě, že tam určitě byla významná část lidí, co živí rukama, cigára v roztřesených, upracovaných rukou.... a to byl, je, pro mě zdroj optimismu, že když o "něco" půjde, tak budeme na správné straně.....

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Evropské řešení

13.10.2022 v 13:44 Emil

Josef:

Josefe, proč zde používáš oslovení "soudruh" v pejorativním duchu? Projel jsem celou diskusi a jsi jediný, který tento výraz použil. Není ti to divné ?

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Evropské řešení

13.10.2022 v 14:39 Josef

Milý Emile, tím vaším "A co s nimi?". jste se do té soudružské "elity" vyčlenil sám.  Jinak nepropadejte zoufalství pokud jste v úzkých a tak špatně na tom, že ještě nemáte apartmán na Floridě, zkuste si alespoň vybudovat kryt. Ještě není pozdě.  

Odpovědět

RE: RE: RE: Evropské řešení

13.10.2022 v 16:26 Petr

...se teda divím, že si tu létající ústřednu neobjednali bratři Slováci....namísto toho si objednali F-16 a nakonec pořád nemají nic.....Jo, taky si myslím, že F-35 ja nafouknutá bublina a brát v potaz finanční možnosti ČR a SR je prostě nutné. Zdvořile podotknu že ČR z fin. důvodů Gripeny využívá z pár procent jejich možností. K čemu nám tedy bude F-35, což je primárně útočný letoun, nosič jaderných zbraní? Dnes jsem četl na MF článek, že pro případ mobilizace v ČR nemá Armáda pro povolance nic....ani boty, uniformu, náboje, zbraně.Take dávno nemáme infrasrukturu pro výcvik..kasárna prodána či zarostlá pelevlem, výcvikové prostory vráceny civilnému sektoru. Nepřekvapuje mě to, sloužil jsem sám 15 let a s kamarády z GŠ se pravidelně scházím...   

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: Evropské řešení

13.10.2022 v 17:12 igi

a ja sa divim ze bratri slovaci vobec nieco objednali, polka populacie (a tym padom aj politickeho spektra) je tak zmasirovana propagandou ze stovku americkych vojakov prechadzajucich na cvicenie do polska povazuje za okupaciu krajiny. Migy sme odstavili "lebo nam to nakazali", lebo nam treba asi nakazovat odstavenie 30rocnych strojov co uz su tazko za zenitom.

K tym nakladom - podla dostupnych udajov je letova hodina F-35 porovnatelna s letovou hodinou F-16. Dokonca to bola vyvojova specifikacia.

Samotna F-35 po nabehnuti hromadnejsej vyroby stoji 79 milionov. F-16 moze stat od 12 do 80, podla vybavy a zakaznika. Logicky F-16tka, ktora sa schopnostami aspon blizi F-35tke, bude stat tych 80.

Takze zase sme pri tych udajoch. Treba si ich najskor zistit. 

Dnes vidime "lacne" ruske stroje jak padaju z oblohy ako jesenne listie, udajna velmoc po pol roku nedokazala ziskat vzdusnu prevahu, dokonca to miestami vyzera ze ju ma ukrajina. Takze kto to mysli so svojou obranou vazne, zamysli sa ci kupi drahe ale ucinne vybavenie, alebo ci kupi to lacne ktore je neucinne (ergo vyhodi peniaze z okna, to sa oplati)

Odpovědět

Přidat komentář