Na DOD základny v Čáslavi bude možné přiletět vlastním letadlem

24.04.2023

Na DOD základny v Čáslavi bude možné přiletět vlastním letadlem
Na DOD základny v Čáslavi bude možné přiletět vlastním letadlem (Zdroj: Aeroweb.cz)

Do Čáslavi zamíří v sobotu 20. května desítky tisíc příznivců letectví u příležitosti Dne otevřených dveří 21. základny taktického letectva. Letos bude program zaměřen na historii tuzemského vojenského letectva.

Ve vzduchu budou k vidění vedle strojů JAS-39 Gripen, L-159 ALCA, W3A Sokol, Mi-24 a Mi-171 i takové legendy jako C-11, MiG-15, L-29 Delfín a L-39 Albatros. Mimo to společnost AERO Vodochody představí v letové ukázce svůj nejnovější letoun L-39NG a své schopnosti divákům předvede také slovenský vrtulník UH-60 Black Hawk. Nebude chybět bývalý pilot čáslavské základny Martin Šonka s letounem Extra.

Na statické ukázce budou k vidění vyřazené stíhací letouny Su-7 a MiG-21, které jsou neodmyslitelně spjaté s historií základny, ale třeba také belgický letoun F-16 Fighting Falcon a další soudobá technika. Dveře základny se otevřou v osm hodin a opět uzavřou v 17 hodin, kdy je plánovaný konec akce.

Plakát DOD 21. základny taktického letectva
Pozvánka na Den otebřených dveří základny v Čáslavi / Foto: Armáda České republiky

Vedle pozemních způsobů přepravy organizátoři nabízí také možnost přistát na letišti civilním letounům a v případě dopravy vlastním letounem je nutné dodržet publikované pokyny pořadatelů:

Přílety budou možné od 08:00 do cca 09:40 dopoledne. V tuto dobu bude k dispozici letištní personál, který navede letadla k určenému parkovacímu místu. Odlet bude možný dle organizačních možností pouze po skončení letového programu. Očekávaný čas odletů je od 17:00.

Přílet a odlet bude umožněn pouze na základě povolení letištních řídících letového provozu a za předpokladu dodržení předepsaných pravidel bezpečného letu.

Jelikož je kapacita letiště omezena, je nutné poslat žádost předem na e-mailovou adresu openday.caslav@army.cz. Žádost musí obsahovat imatrikulaci, typ letadla, místo vzletu a počet osob na palubě. Žádosti budou posouzeny a následně bude žadateli v případě schválení zaslána odpověď s dalšími detaily.

Na DOD je vstupné zdarma pro všechny návštěvníky a nebudou účtovány žádné poplatky za přistání.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář