SpaceX provedl 200. úspěšně přistání prvního stupně rakety

13.06.2023

Americká společnost do vesmíru dovezla 72 malých satelitů. Přistání se ale málem nepovedlo.

SpaceX provedl 200. úspěšně přistání prvního stupně rakety
SpaceX provedl 200. úspěšně přistání prvního stupně rakety (Zdroj: Aeroweb.cz)

V pondělí krátce před půlnocí středoevropského času odstartovala z letecké základny Vanderberg v americkém státu Kalifornie raketa Falcon 9 společnosti SpaceX. Na palubě nesla 72 satelitů třídy micro a nano v rámci programu Transporter, které směřovaly na heliosynchronní dráhu (geocentrická dráha, která kombinuje výšku a sklon takovým způsobem, že satelit prochází nad určeným místem povrchu Země vždy ve stejném slunečním čase - pozn. red.). Po vystoupání do výšky 65 km se první část, tzv. booster, oddělila od zbytku rakety a kontrolovaným způsobem začala padat k zemi. 

Kontakt se zemí přišel přesně v čase T+07:50, tedy deset vteřin před osmou minutou od startu. Booster provedl cestou dolu dva zážehy jednoho z devíti motorů Merlin. První, delší, přišel v čase T+06:23 a měl za úkol zpomalit modul při vstupu do atmosféry. Druhý následoval o minutu později a trval pouhé tři sekundy. Všem přihlížejícím se pak na zatajil dech, protože z pohledu kamery živého přenosu levá přistávací noha zůstala na přibližně dvě vteřiny zaseklá v polovině dráhy rozevření. Nakonec ale vše dopadlo dobře, booster dosedl na pevninu Landing zone 4 a ve SpaceX propukl jásot a oslavy. Šlo o již devátou úspěšnou misi pro tento konkrétní modul. 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.


Témata

Vesmír


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář