V sobotu proběhne v Hradci Králové letecká akce pro hendikepované

15.06.2023

V sobotu proběhne v Hradci Králové letecká akce pro hendikepované
V sobotu proběhne v Hradci Králové letecká akce pro hendikepované (Zdroj: Aeroweb.cz)

Na letišti v Hradci Králové se po tříleté pauze v sobotu 17. června uskuteční Open Skies For Handicapped, největší letecká akce zaměřená na hendikepované návštěvníky a jejich doprovod a přátele. Zároveň je přístupná široké veřejnosti.

Do Hradce se vrací oblíbená letecká akce pro hendikepované
V sobotu se bude létat po celý den, a to hlavně v letadle Casa C-295 / Foto: Aves Bohemica

Akci pořádají Letecké Služby Hradec Králové ve spolupráci s Armádou ČR a dalšími partnery a letos jsme měli s našim sdružení Aves Bohemica, které provozuje letadla s ručním ovládáním pro hendikepované zájemce o létání a organizuje podobné akce menšího formátu na letišti v Mladé Boleslavi, možnost pomoci s organizací této unikátní letecké události. Kladli jsme důraz na zapojení hendikepovaných osob do doprovodného programu, což jistě ocení návštěvníci, kteří uvidí spoustu zajímavostí. Zúčastní se hendikepovaní sportovci, budou zde asistenční psi, speciálně upravená vozidla, bude k vidění spousta zajímavých moderních pomůcek pro hendikepované a v neposlední řadě přijdou také některé známé osobnosti ze světa hendikepu.

Casa, L-410 i Andula

Občerstvení bude zajišťovat chráněná dílna a návštěvníci tak uvidí, co všechno hendikepovaní lidé dokážou. Pro letošní ročník jsem si dal za úkol vybrat a pozvat na akci lidi, kteří to měli v životě opravdu těžké a splnit jim jejich sen proletět se letadlem. Jde například o zcela nepohyblivé osoby upoutané na elektrický vozík nebo třeba osoby s těžkými vadami zraku, osoby po těžkých úrazech a s vrozenými onemocněními.

Létat se bude po celý den, a to hlavně v letadle Casa C-295, dále ve dvou letadlech L-410, v „Andule“ An-2 a samozřejmě budou na akci i dvě upravená letadla s ručním ovládáním: jednak náš Coyote, což je první letadlo s ručním ovládáním v ČR, které jsme s kamarádem koupili a celé zrekonstruovali a upravili a které je schválené pro výcvik tělesně postižených pilotů, a pak také unikátní letadlo Sparrow ML, které nám zapůjčil Marek Ivanov ze společnosti Future Vehicles. Toto letadlo je rovněž velice vhodné pro hendikepované osoby, a to hlavně díky snadnému nastupování a posuvné sedačce pilota a například i díky svému snadnému ovládání.

Do Hradce se vrací oblíbená letecká akce pro hendikepované
Speciálně upravený Rans S-6 Coyote II, první letadlo s plně ručním ovládáním v ČR / Foto: Aves Bohemica

Záštitu nad akcí převzala ministryně obrany Jana Černochová a cílem je udělat radost všem návštěvníkům napříč všemi hendikepy, a to jak tělesnými, tak i mentálními. Ti všichni si jistě odnesou neopakovatelný zážitek z letů nad Hradeckem, protože v letadlech se všichni budou moci svézt.

Chtěl bych také poděkovat zejména našim kamarádům z Leteckých služeb Hradec Králové, kteří této akci věnovali obrovskou spoustu úsilí a energie. Díky jejich odborným znalostem a zkušenostem z letectví je akce profesionálně zvládnutá a nepochybně je i v evropském měřítku unikátní. Akce je zdarma a je přístupná široké veřejnosti, bližší informace najdete také na webu. Těšíme se na Vás!

Autor je předseda sdružení Aves Bohemica.

 

Do Hradce se vrací oblíbená letecká akce pro hendikepované
Pilot ve výcviku Marian Vilhan se podílel na přípravě letošního ročníku Open Skies For Handicapped / Foto: Aves Bohemica

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář