ICAO certifikovala udržitelné palivo

19.06.2023

Jde o vůbec první certifikaci nového druhu paliva velkým regulátorem. Mělo by drasticky snížit emise CO2.

ICAO certifikovala udržitelné palivo
ICAO certifikovala udržitelné palivo (Zdroj: Aeroweb.cz)

ICAO poprvé v historii udělila certifikaci CORSIA nizozemské společnosti Neste, americké World Energy a čínské Ecochem. Každá dodala tři vzorky, které dohromady znamenaly snížení CO2 o 1 700 tun. ICAO v prohlášení uvedla, že paliva SAF (anglická zkratka pro udržitelné letecké palivo) dále splnilo podmínky organizace RSB, zabývající se udržitelnými biomateriály, a standardu ISCC (Mezinárodní certifikace udržitelnosti a uhlíku).

„Úspěšná certifikace těchto udržitelných leteckých paliv zajišťuje že přináší opravdové ekologické výhody a potvrzuje samotný certifikační proces,“ uvedl president ICAO Salvatore Sciacchitano. „Tento milník ukazuje, že globální síť pro udržitelnost CORSIA je robustní a připravena pomoci splnění cílů ICAO na poli klimatických změn. 

Paliva splňující certifikaci CORSIA (zkratka pro Carbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation) musejí být vyrobena z odpadového materiálu a snížit emise CO2 do roku 2035 oproti klasickému palivu o 75-84 procent. ICAO schéma vytvořila už v roce 2016 a dnes je v něm 115 států včetně České republiky (příští rok by se měly přidat další země z Afriky a Karibiku). Po roce 2027 už ale bude účast povinna pro všechny země řídící se standardy ICAO.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.


Témata

Ekologie


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář