NASA nechá lodě mezi sebou komunikovat skrze AI

28.06.2023

NASA chce ulehčit astronautům práci zapojením umělé inteligence. Inspiraci si vezme z ChatGPT

NASA nechá lodě mezi sebou komunikovat skrze AI
NASA nechá lodě mezi sebou komunikovat skrze AI (Zdroj: Aeroweb.cz)

Umělá inteligence má pomoci astronautům například při manévrování nebo provádění experimentů. Otestovat chce systém pro program Lunar Gateway, vesmírnou stanici na oběžné dráze Měsíce. Ta má sloužit jako podpůrné centrum pro plánovaný návrat na měsíc v rámci mise Artemis III v roce 2024.

O programu se při projevu na setkání Ústavu elektrických a elektronických inženýrů (IEEE) rozmluvila doktorka Larissa Suzukiová, technická ředitelka Googlu a hostující výzkumník v NASA Jet Propulsion Laboratory: „Myšlenkou (programu) je dostat se do bodu, kdy budeme mít konverzační interakce s vesmírnými loděmi a ony budou nám komunikovat hrozby a zajímavá zjištění ve sluneční soustavě i za ní.“ Samotná NASA na toto návazala v prohlášení na webu svého programu Small Business Innovation Research (SBIR) & Small Business Technology Transfer (STTR), kde kladla důraz na vývoj technologie, která bude fungovat bez lidského zásahu na dlouhých misích bez posádky.

Nejde přitom o první pokus implementovat umělou inteligenci do vesmírných strojů. Loni se kvůli tomu spojil Lockheed Martin, Webex a Amazon ke spolupráci na programu Callisto, technologii pro lodě Orion vycházející z umělé asistentky Amazonu Alexy. Callisto bylo součástí letu bez posádky Artemis I v listopadu a testy prokázaly přínos technologie pro posádku ISS. 

 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.


Témata

Vesmír


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář