Pilot Cessny zemřel po nárazu do útesu

21.07.2023

Pilot Cessny 210 M zemřel poté, co narazil do útesu na britském ostrově Man. Na palubě byl nejspíše sám.

Cessna 210 Centurion
Cessna 210 Centurion (Zdroj: aviationinsider.com)

Na britském ostrově Man v pondělí zemřel pilot Cessny 210M Centurion poté, co se strojem narazil do útesu na západní straně. Místní policie potvrdila, že byl v letadle sám, odmítla ale sdělit více podrobností kvůli stále probíhajícímu vyšetřování.

Stroj (imatrikulace G-TOTN) se podle dat služby Flight Radar 24 vznesl z letiště Ronaldsway na východě ostrova a přes jižní záliv se přesunul na západní stranu ostrova, kde kroužil podél pobřeží a okolo ostrova Calf of Man. Poslední vteřiny trajektorie naznačují, že se nejspíše chtěl vydat zpět na letiště, místo toho ale narazil do útesu poblíž obce Bradda. Na sociální síti Twitter koluje video z místa nehody, na kterém je vidět hustý černý kouř stoupající ze strany skály. Poslední vteřiny ukazují, že letadlo ve své poslední zatáčce začalo prudce ztrácet výšku z 1 000 stop a zároveň začalo nabírat ground speed (z cca. 100 uzlů na 159). Není známo, zda měl pilot nějaké problémy. Na vyšetření nehody krom policie pracuje i tamní Úřad pro civilní letectví. 

 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.


Témata

Nehody letounů


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář