Concorde teď může mít doma každý

11.08.2023

Nadzvukové dopravní letadlo Concorde je bez debat jedním z nejikoničtějších strojů nejen leteckého průmyslu. Ačkoliv v listopadu uplyne 20 let od posledního letu, stále zůstává mnoho jeho obdivovatelů. Na ty se nyní zaměřila dánská společnost Lego.

Kdo si bude chtít letadlo vystavit bude muset doma vyhradit hodně místa
Kdo si bude chtít letadlo vystavit bude muset doma vyhradit hodně místa (Zdroj: Lego)

V rámci své řady Icons výrobce stavebnic Lego ve čtvrtek představil položku 10318, zmenšený věrný model letadla Concorde. Dánská firma s ní cílí především na dospělé fanoušky, jelikož letadlo má téměř 2 100 kostiček a několik pohyblivých částí napříč téměř celou délkou modelu, které mohou být náročné na složení.

Stejně jako reálný stroj, i stavebnice bude mít sklápěcí nos (Zdroj: Lego)

 

 

 

Stejně jako dopravní anglo-francouzský letoun, který sloužil jako předloha tohoto modelu, má totiž i replika sklopný nos, funkční podvozek, zasouvací zadní ostruhu, delta křídla s polohovatelnými elevony a výklopná horní a dolní kormidla. Má přístupný prostor k sezení a součástí je také výstavní podstavec pro režim letu, vzletu nebo přistání. Na délku má 105 cm, šířka je 43 cm a výška 15 cm.

Pohyblivé mechanismy jdou napříč téměř celým trupem (Zdroj: Lego)
Vidět bude i do prostoru pro cestující (Zdroj: Lego)

Stavebnice bude v prodeji od 7. září (nebo 4. září pro členy klubu Lego VIP) s cenovkou 5 099 korun. Zařadí se tak do rodiny dalších ikonických výsledků lidské výroby jako je například Eiffelova věž, Koloseum, Titanic, Corvette a Land Rover nebo Roklinky z fantasy ságy Pán prstenů. Pro milovníky letectví pak série Icons nabízí ještě raketoplán Discovery a průzkumnou vesmírnou stíhačku podobnou strojům z Hvězdných válek. V době kdy letecký průmysl opět naťukává otázku supersonických dopravních letadel je tak stavebnice velmi lákavou položkou.

New Yorský Concorde překonal ve středu řeku Hudson na cestě k několikaměsíční restauraci (Zdroj: AP)

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář