Indická sonda Čandrájan-3 úspěšně přistála na Měsíci

23.08.2023 1 příspěvek

Indická sonda Čandrájan-3 úspěšně přistála na Měsíci. Po SSSR, USA a Číně se stala čtvrtou zemí v historii, které se něco takového podařilo. Pokořila tak i Rusko a jeho neúspěch se sondou Luna-25.

Přistávací modul Chandrayaan-3
Přistávací modul Chandrayaan-3 (Zdroj: Gadgets 360)

Sonda dosedla na měsíční povrch ve 14:35 evropského času. Celý přistávací proces trval jen něco málo přes deset minut. Na dálku milník sledoval i indický premiér Naréndra Módí, který následně poblahopřál k úspěchu.

Podrobnosti připravujeme... 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.


Témata

Vesmír


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Uspech

24.08.2023 v 8:58 Radek

Indum se podaril velky uspech. Prvni indicke pristani na Mesici, pristani 4. statu sveta (po SSSR, USA, Cine). Prvni pristani v polarni oblasti (za polarnim kruhem) 69.4 stupne jizni sirky. Ted jen aby rover i lander spravne fungovaly aspon tech 13 dni, co zbyvaji do zacatku noci. Pak uz je jen mala sance, ze rover nebo lander noc prezije. Indove nezverejnili dalsi fotky, coz je mirne znepokojive. V Indii uz je poledne.

Odpovědět

Přidat komentář