Na ISS je sedmá výprava SpaceX

28.08.2023

S vesmírnými údalostmi se na konci srpna roztrhl pytel. Nejprve se čekalo na výsledek závodu Rusko vs. Indie o jižní pól Měsíce, který skončil drtivým vítězstvím sondy Čandráján-3. V sobotu pak k Mezinárodní vesmírné stanici odstartovala další mise SpaceX.

Crew-7 opouští Mys Canaveral
Crew-7 opouští Mys Canaveral (Zdroj: SpaceX)

Loď Dragon s posádkou Crew-7 měla původně startovat už v pátek, kvůli blíže nespecifikovaným problémům se ale vzlet konal až v sobotu. Pro posádku a celé východní pobřeží USA se jednalo o noční zábavu, čtveřice astronautů totiž opustila budovu pojmenovanou po Neilu Armstrongovi přesně o půlnoci tamního času. O 40 minut později se začala usazovat do lodě Endurance, průlez se za ní definitivně uzavřel krátce před půl druhou. Falcon 9 se od země odlepil přesně o dvě hodiny později (03:27 ET, 09:27 CEST), o dvě minuty později se odpojil a dále pokračovali astronauti sami. Pro booster s označením B1081 šlo o debutový let, takže i první přistání. To bylo tentokrát na pevninu, konkrétně na LZ-1.

Logo Expedice 70, navržené grafiky z ESA. Vyobrazuje symbol pro yin-yang, tedy rovnováhu. Zde mezi vědou a studiem vesmíru (Zdroj: ESA)

 

To Endurance si užívala po letech Crew-3 a Crew-5 už třetí posádky. Dnes už je let plně automatický a posádka jen kontroluje stav lodi, přesto nelze opomenout jedno prvenství. Oficiálně byl pilotem Dragonu designován vůbec první dánský astronaut Andreas Mogensen, poprvé tak loď SpaceX nepilotoval Američan. Všechno šlo ale hladce a měkké spojení se stanicí proběhlo už po 5,5 hodinách v 15:05 CEST, Vestibul se otevřel dvě hodiny na to a začala tak přechodná část mise Expedice 69, která se 27. září překlopí do kulaté sedmdesátky. Její plánovaný konec je v březnu příštího roku po příletu Crew-8 a Soyuzu MS-25.

A kdo vlastně na palubě Endurance v rámci Crew-7 byl? To je také specialita, každý je totiž jiné národnosti a z jiné vesmírné agentury. Kromě Dána Mogensena jako zástupce Evropy na ISS přiletěl za Japonsko Satoši Furukawa, za Rusko Konstantin Borisov a za NASA Jasmin Moghbeliová. K ní také jedna zajímavost – ačkoliv je Američanka, mohla by reprezentovat hned tři světadíly. Narodila se totiž ještě v Západním Německu a rodiče má z Íránu. 

 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.


Témata

Vesmír


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář