Británie se potýkala s výpadkem ATC

29.08.2023

Britské řízení letového provozu NATS bylo v pondělí paralyzováno kvůli rozsáhlým technickým problémům. Některé automatizované procesy musely být dělány ručně a docházelo tak ke zpožděním. Obnovit systémy se podařilo až v podvečer.

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Zdroj: NATS)

Problém podle NATS způsobil systém pro zadávání letových plánů. Ty se normálně zpracovávají automaticky, tentokrát ale musely být zadávány ručně, což způsobovalo značná zpoždění při vydávání povolení ke vzletu. Problém byl celostátní, skotská letecká společnost Loganair sice už ve 12:40 uvedla na sociální síti X (dříve Twitter), že většina letů uvnitř Skotska je bez omezení, problém se podařilo vyřešit až v 17:15 českého času. Některé lety se kvůli problému zrušily úplně, dva takové eviduje i letiště Václava Havla.

„Identifikovali a odstranili jsme technický problém omezující náš systém pro plánování letů. Nyní úzce spolupracujeme s aerolinkami a letišti na co nejefektivnějším řízení dotčených letů. Naši technici budou pečlivě sledovat výkonnost systému při návratu k normálnímu provozu,“ stálo v prohlášení na stránkách NATS. Vzkaz později skrze video nahrála i provozní ředitelka Juliet Kennedyová. Ta uvedla, že chvíli potvrá, než se vše vrátí do normálu, slíbila také důkladné vyšetření. Bývalý pilot British Airways Alastair Rosenschein pro BBC označil pondělní problémy za „obrovské“ a přirovnal je k situaci, kdy by pro automobily byly uzavřeny všechny silnice.

Sídlo ATC v britském Swanwicku (Zdroj: NATS)

Technické problémy britského úřadu pro řízení letového provozu ovlivnily i lety mezi Prahou a Velkou Británií, uvedla v pondělí odpoledne pro ČT24 mluvčí pražského letiště Klára Divíšková. „Tři lety do Londýna budou zpožděny, a to o několik hodin. Místo odpoledních časů mají sloty v nočních hodinách,“ řekla Divíšková.

Ruzyňské letiště ještě eviduje dva zrušené lety: do Birminghamu a do Londýna. „Zde ale nevíme konkrétní důvod zrušení,“ dodala mluvčí letiště. Cestujícím doporučila, aby sledovali webové stránky letecké společnosti, u níž si zakoupili letenky.

Cestující napříč Evropou povětšinou nevěděli, jaký je důvod zpoždění. Novinář BBC Alex Murray cestující do Británie z italského Bari uvedl, že cestujícím bylo oznámeno „neznámé zpoždění“. Agentura Reuters přišla s vyjádřením jednoho z pasažérů z Budapešti, jehož letadlo zůstalo na letištní ploše. Pilot údajně cestujícím řekl, že zpoždění bude osm až dvanáct hodin.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář