Velká investice do eVTOL. Bristow chce po Volocopteru 80 strojů

11.09.2023 1 příspěvek

Skotský pronajímatel vrtulníků Bristow se rozhodl pro razantní krok do světa eVTOL. U německého Volocopteru si objednal 80 strojů VoloCity.

Letoun VoloCity jeho výrobce představuje jako novodobé městské taxi
Letoun VoloCity jeho výrobce představuje jako novodobé městské taxi (Zdroj: Volocopter)

V rámci této dohody se Volocopter zavázal k dodávce dvou strojů VoloCity, které by měly být doručeny po certifikaci od EASA. Dalších sedmdesát osm letadel má pak dodat v budoucnu. Právě Volocopter je považován za jednoho z předních lídrů v oblasti eVTOL. V současné době se snaží získat zmíněné potřebné certifikace. Jeho cílem je přepravovat cestující po městě.

Obě strany rovněž podepsaly dohodu o průzkumu a rozvoji služeb pro přepravu s letadly eVTOL ve Velké Británii, původním sídle Bristow a Spojených státech (kde sídlí nyní). Partnerství má usilovat o vybudování fungující městské letecké mobility (UAM). Dohoda o společném vývoji zahrnuje také průzkumy komerčních a provozních míst, kde se dá eVTOL v každodenním životě použít. 

„Naše partnerství se společností Bristow a naše nově získaná zakázka je to, co nás posouvá vpřed. Díky této spolupráci jsme obdrželi celkem již více než 500 předběžných objednávek, z toho 30 jich je závazných od renomovaných partnerů. Jsem plný nadšení z obrovského potenciálu trhů v USA i Velké Británii,” nechal se slyšet Christian Bauer, finanční a provozní ředitel společnosti Volocopter. 

Obě firmy společně budou usilovat také o co možná nejlepší integraci systému VoloIQ, který představuje digitální mozek pro samotné letouny, ale také pro jejich městskou integraci. Volocopter aktuálně očekává, že v roce 2024 získá konečnou certifikaci od Agentury Evropské unie pro bezpečnost letectví (EASA). 

Postup firmy se zdá být v posledních měsících raketový. Získává pravidelně zakázky a v dubnu Volocopter otevřel první závod na výrobu letadel, ve kterém by mělo dojít ke zrodu 50 strojů VoloCity ročně. 

Mohlo by vás zajímat

Témata

VTOL stroje


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Aerotaxi?

12.09.2023 v 7:20 Radek

Aerotaxi pro jednoho cestujícího s jedním pilotem? Drahý stroj, krátký dolet, dlouhé dobíjení. Pro pár obchodních cestujících a influencerů. Kuriozita.

Odpovědět

Přidat komentář