Nízkonákladový dopravce Norwegian koupil regionální Wideroe za 105 milionu dolarů

20.09.2023 1 příspěvek

Norský low cost nákupem expanduje na regionálním trhu ve Skandinávii. Největší norská aerolinka se tímto krokem chce přiblížit konkurenceschopnosti vůči SAS na severském trhu. Letadla Wideroe budou i přes nového majitele létat pod svojí značkou.

Norwegian si nákupem vylepší pozici na regionálních linkách v Norsku
Norwegian si nákupem vylepší pozici na regionálních linkách v Norsku (Zdroj: Aeroprints.com)

K rozšířené spolupráci mezi dopravci došlo již v létě roku 2022. V letošním červenci pak vedení Norwegian Air Shuttle oznámilo, že plánuje nákup Wideroe. Cena akvizice je 1,13 miliard norských korun (V přepočtu 2,4 miliardy korun českých). Obchod se tak odehrál sotva tři roky poté, co Norwegian vyhlásil insolvenci.

Akvizice Wideroe je jedním z kroků, jak se Norwegian zamýšlí minimálně vyrovnat krok se SAS na severském trhu. Podle analytické společnosti Cirium nabízel SAS v letošním létě kolem 41 % sedadel z celkového objemu regionální přepravy v rámci Norska. Oproti tomu Norwegian nabízel 30 % a Wideroe 17 %. Pokud by se ale počítaly lety, tak Wideroe jich provozuje nejvíce. 

Norwegian bude Wideroe provozovat pod jeho již existující značkou. Obě aerolinky tak budou i nadále odlišné subjekty, neboť jak osvědčení leteckého provozovatele, tak i zaměstanci zůstanou pod značkou Wideroe.

Největším letadlem ve flotile Wideroe je Embraer 190-E2, které provozuje letecká společnost v počtu tří kusů. Většinu flotily pak tvoří 40 kusů různých verzí Dash 8.

 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Doplnění.

25.09.2023 v 23:02 Jenda

Nevim jestli je to obecne znamo, ale ta cena neni zcela presna.  Viderøe s Norwegia jsou zobchodovany na bazi zapoctu pohledavek a ta cena je o dost vyssi. A uprimne blahopreju tem, kdo to dokazali dojednat.  Bude se litat, cestujici budou spokojeni a personal neprijde o praci.

Odpovědět

Přidat komentář