H2FLY provedlo první let s letadlem na tekutý vodík

27.09.2023

Vodíkem poháněná letadla mohou být jednou z možností, jak dosáhnout ekologičtějšího létání. Německá firma H2FLY nyní tvrdí, že jako první na světě otestovala palivové články s tekutým vodíkem.

Testovací letoun H2FLY nad Slovinskem
Testovací letoun H2FLY nad Slovinskem (Zdroj: H2FLY)

Celkem čtveřice testovacích letů proběhla z letiště ve slovinském Mariboru. Šlo především o krátké lety, nejdelší ovšem podle společnosti trval přes tři hodiny.

Doposud byly pro provoz vodíkových letadel používány palivové články na vodík v plynném skupenství. Přechod na kapalné skupenství by podle H2FLY měl prodloužit dolet stroje o dvojnásobek, tedy z 405 nm (750 km) na 810 nm (1 500 km). Důvodem je nižší hmotnost nádrží a lepší objemová hustota energie.

„Tento úspěch značí zlomový okamžik v používání vodíku k pohonu letadel,“ prohlásil profesor Josef Kallo, spoluzakladatel H2FLY. „Spolu s našimi partnery jsme předvedli použitelnost kapalného vodíku k uskutečnění středních a dálkových bezemisních letů.“

H2FLY na testování kapalného vodíku v letectví má projekt HEAVEN (nebe), dotovaný z peněz Evropské unie. Partneři projektu jsou společnosti Air Liquide, Pipistrel Vertical Solutions, Germany’s DLR, EKPO Fuel Cell Technologies a Fundacion Ayesa. Dotace poskytla i německá ministerstva financí a klimatu a digitalizace a dopravy. Přidala se i univerzita v Ulmu.

Společnost by měla pro další testy dostat upravený turboprop (Zdroj: Deutsche Aircraft)

 

Společnost nyní plánuje zaměřit se na komercializaci svého systému palivových článků. Výrobce letadel Deutsche Aircraft by pro ní měl upravit svůj model D328eco, turbovrtulový stroj pro 40 cestujících. Ten byl představen na začátku letošního roku. H2FLY ale bude muset nejdříve značně navýšit výkon systému. Aktuálně totiž generuje pouze 175 kW, potřeba je ale alespoň 1 MW.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář