Letoun C-27J Spartan dosáhl na významný milník, má 25 tisíc odlétaných hodin

31.12.2023

Vojenský transportní letoun C-27-J Spartan se používá v sedmnácti zemích světa a jeho využití teď dosáhlo na významnou metu – 25 tisíc odlétaných hodin. Během nich se jednotlivé stroje tohoto typu podílely na hašení požárů, civilní ochraně nebo námořních operacích.

C-27J spartan amerického letectva
C-27J spartan amerického letectva (Zdroj: Wikimedia | Dmitry A. Mottl)

Speciální letoun C-27J Spartan dokáže operovat v nejnáročnějších podmínkách a různém prostředí, a tak se využívá v čím dál větší míře. A to především tam, kde jiné druhy letadel nemají tak širokou škálu uplatnění. 

Momentálně se na služby tohoto typu stroje spoléhají v sedmnácti zemích světa, kde během akcí nalétal už 25 tisíc hodin. Své využití našel na řadě míst, třeba v jihoamerických Andách nebo Afghánistánu.  

„Spartan ztělesňuje samotnou podstatu konceptu národní bezpečnosti. Ukázal se jako ideální řešení pro operace obranných sil. Navíc zásadním způsobem přispívá k podpoře obyvatelstva a úkolům civilní ochrany. Ve světě zasaženém mnoha mimořádnými událostmi, jakou byla například pandemie covidu-19, stroj trvale podporuje komunity v nouzi,” řekl o speciálním letounu Dario Marfé, jenž je viceprezidentem pro byznys ve společnosti Leonardo, která tyto stroje produkuje.  

Ten zároveň upozornil na to, že se letoun neustále vyvíjí, aby vyhovoval požadavkům trhu. A to jak z pohledu technických vlastností, tak zhlediska využití při vojenských či civilních misích a operacích.

  

Mohlo by vás zajímat

Témata

Aktuality


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář