Boeing bude pod větší kontrolou, vzkazuje FAA

13.01.2024 1 příspěvek

Federální úřad pro letectví (FAA) v USA bude vyšetřovat Boeing kvůli incidentu Boeingu verze MAX ve větším rozsahu, než se původně mohlo zdát. Do budoucna také bude provádět častější inspekce.

Boeing 737-9 MAX společnosti Alaska Airlines, u kterého došlo k odlomení části trupu
Boeing 737-9 MAX společnosti Alaska Airlines, u kterého došlo k odlomení části trupu (Zdroj: NTSB/Reuters)

Federální úřad pro letectví ve Spojených státech (FAA) oznámil nová opatření, která mají za cíl dohlédnout a kontrolovat výrobu letadel Boeing. Úřad tak učinil pár dnů poté, co uzemnil přibližně 171 letadel Boeing 737-9 MAX. Jde tak o další reakci na incident Boeingu 737-9 MAX, od kterého se po vzletu odtrhla záslepka jednoho z nouzových východů. 

Nové opatření má za cíl zaměřit se na výrobní procesy modelu 737-9 MAX, posoudit kvalitu dodávaných součástí a ujistit se, zda Boeing dodržuje nařízené postupy. Úřad se chce také zaměřit na jednotlivé události spojené s tímto typem letadla. 

„Uzemnění letounu 737-9 a četné problémy související s jeho výrobou zjištěné v posledních letech si žádají, abychom prověřili a především zabránili dalším možným problémům,“ uvedl šéf FAA Mike Whitaker. Dodal také, že zvažuje možnost zapojení třetí nezávislé strany, která by celou výrobu americké společnosti dozorovala. 

Úřad také oznámil vyšetřování, které se týká toho, zda Boeing při výrobě postupoval podle předem schválených postupů a jednotlivé části zkompletoval tak, jak měl.

Kdy se vrátí uzemněné kusy Boeingu 737-9 MAX do provozu, není zatím jasné. Federální úřad pro letectví ale uvedl, že hlavním kritériem bude bezpečnost cestujících, nikoliv rychlost vyšetřování ani případné nápravy. 

Zdroj: Tiskové prohlášení FAA

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

rychlost

13.01.2024 v 16:18 Leo Podstanicky

Boeing v listopadu zrychlil dodávky letounů 737 MAX o více než 100 % oproti předchozímu měsíci. 

Děkujeme.

Odpovědět

Přidat komentář