Společnost Ural Airlines si pronajala pole pod odstaveným Airbusem

22.01.2024 2 příspěvky

12. září minulého roku se rozhodla posádka na letu společnosti Ural Airlines pro nouzové přistání na poli nedaleko Novosibirsku poté, co neměla dostatek paliva pro dolet na tamní letiště. Airbus A320 je na poli stále odstavený. Najevo vyšlo, že letecká společnost zaplatila místnímu farmáři a majiteli pole téměř roční pronájem, aby zde mohla svůj letoun „parkovat".

Fotografie zachycující odstavený Airbus v barvách společnosti Ural Airlines nedaleko Novosibirsku.
Fotografie zachycující odstavený Airbus v barvách společnosti Ural Airlines nedaleko Novosibirsku. (Zdroj: Ural Airlines)

Příběh tohoto letadla upoutal pozornost světových médií. Spekulovalo se napříkad, že Ural Airlines budou z pole vzlétat. Mělo se tak stát v začátku zimních měsíců tehdy, až bude půda dostatečně zamzrlá a zpevněná pro vzlet. Ve hře byla také varianta jeho odvezení po menších částech. 

Navzdory spekulacím ale Airbus zůstává stále na poli nedaleko Novosibirsku na jihu Sibiře. Přítomná je u něho 24 hodin denně soukromá ochranka. Kolem letounu je také postaveno provizorní oplocení.

Vypadalo to tak, že by mělo dojít na odstranění letounu z pole minimálně na jaře letoška, nicméně tuto spekulaci vyvrátil Oleg Konjuk, starosta Ubinského okresu. Uvedl, že Ural Airlines s majitelem pole vypracovala nájemní smlouvu na pronájem pozemku, a to téměř na jeden rok. Smlouvu je také možné prodloužit. 

Konjuk uvedl, že neví, co se bude s letadlem dít nadále. Jako nejpravděpodobnější označil variantu s prodloužením pronájmu na ještě jeden následující rok.

Podle KP-Novosibirsk dohoda v současné době platí do září 2024 a letecká společnost za ni měla zaplatit více než 11 000 dolarů, v přepočtu tedy zhruba čtvrt milionu korun. 

 

Mohlo by vás zajímat

Témata

Airbus Rusko


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Doba parkování

23.01.2024 v 7:11 Radek

Tak on ten roční pronájem je logický, protože zemědělská sezóna - orba, setba, sklizeň. Pokud ale ještě neodletěli, patrně se odletět nedá - prochází provozní technická životnost systémů. Můj odhad je, že podvozek (nebo jiný díl důležitý pro start) je poškozen a čekají, jestli se jim podaří stroj opravit a zprovoznit dřív, než pole roztaje. Jinak už by letadlo rozebírali na náhradní díly (hlavně motory, palubní systémy a elektroniku).

Odpovědět

nejde o to jestli ale o to, že

23.01.2024 v 17:31 Leo Podstanicky

takhle krásně dosedlo - díky širé ruské zemi.

Odpovědět

Přidat komentář