Airbus Helicopters posiluje portfolio taktických dronů, podepsala smlouvu s firmou Aerovel

30.01.2024

Společnost Airbus Helicopters hodlá posílit portfolio taktických dronů, a proto podepsala smlouvu s koncernem Aerovel o akvizici bezpilotního leteckého systému (UAS) Flexrotor. Ten má zásadní význam pro sledování a zjišťování cílů, průzkum ISTAR i zpravodajství na souši i na moři.

Flexrotor, zástupce moderní generace bezpilotních dronů
Flexrotor, zástupce moderní generace bezpilotních dronů (Zdroj: Magnetpress)

Firma Airbus Helicopters uzavřela dohodu s Aerovelem kvůli tomu, aby posílila vlastní portfolio taktických dronů. Získá tak její bezpilotní letecký systém Flexrotor, jenž představuje malý bezpilotní vzdušný prostředek pro řadu účelů.

Letoun má kolmý vzlet i přistání (VTOL) a byl koncipován pro plnění úkolů ISTAR v rozmezí mezi více než dvanácti a čtrnácti hodinami s typickou operační konfigurací.

Slouží především ke sledování a zjišťování cílů, průzkumu i zpravodajství a může nést různá zařízení, například elektroskopický systém či pokročilé senzory.

Na základě podpory od ministerstva obrany USA se uplatňuje i pro operace ve vysoce nebezpečném prostředí a v náročných podmínkách. Dá se ale využít i při sledování lesních požárů, k dennímu či nočnímu snímkování nebo při navádění námořních plavidel přes led v Severním ledovém oceánu.

Koncern Aerovel na základě Dohody o zvláštní bezpečnosti (SSA) kooperuje s ministerstvem obrany a akvizici s Airbus Helicopters schválili oba partneři. Samotná transakce by se měla uskutečnit v letošním roce.

Zdroj článku: Magnetpress

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář