Nejnovější příspěvky k článkům

další rozhovor

Včera v 14:05 V letectví souvisí všechno se vším, říká Karel Burger

Určitě ano, vlastně raději "rozhovory". To, co Karel o letetví zapomněl, se řada z nás za celý život ani nedozví:-) Vážím si jej nejenom pro jeho absolutní profesionalitu, ale i pro jeho "lidství" a zapálení   Zdraví Šmagi

LKPR

Včera v 12:45 Pražské letiště za první půlrok přepravilo 7 milionů cestujících

za stávající situace nic, čím by se letiště Praha mohlo chlubit. Spousta lidí by si raději došla snad i pěšky do Pardubic. A i s kufry :-( 

RE: RE: RE: RE: RE: "Konstrukční školy"

25.07.2024 v 14:26 V letectví souvisí všechno se vším, říká Karel Burger

Mne by zajímalo, co to znamená, že jsou letadla konstruovaná podle meze pevnosti a nebo podle meze pružnosti. To by mohlo být též tématem dalšího rozhovoru.

RE: RE: RE: RE: "Konstrukční školy"

25.07.2024 v 7:00 V letectví souvisí všechno se vším, říká Karel Burger

Li-2 nebyl dřevěný, je ale možné, že v průběhu války vzhledem k omezením v dodávkách duralu nahradili některé díly dřevěnými. Když museli upravovat prvoliniové stíhačky, je dost pravděpodobné, že i dopraváky. Teprve v roce 1944 dodávky Land-leasu pokrývaly veškerou produkci.

RE: RE: RE: "Konstrukční školy"

24.07.2024 v 7:49 V letectví souvisí všechno se vším, říká Karel Burger

...samozřejmě že nebyl, ale já bych nebyl překvapen kdyby mě o tom příště na letišti někdo přesvědčoval s tím, že to četl na aerowebu. V této diskuzi se totiž na denním pořádku plácají nesmysly na úrovni extra.cz prezentované jako názory odborníků...

V Japonsku se jednou stalo, že tam

24.07.2024 v 5:55 V letectví souvisí všechno se vším, říká Karel Burger

TU-154 zůstal chybou palubního inženýra. Jednalo se o let s Václavem Klausem, posádka odjížděla od letounu dřív, palubní inženýr odjel s nimi a u letounu nechal jen technický doprovod. Kluci zapomněli rozsvícená světla v technickém úseku a za pár dnů pobytu se vybily 2 ze 4 akumulátorů. ... Do Japonska musel přiletět druhý TU-154 s náhradními akumulátory... Jen by mne zajímalo jestli za ten incident byl někdo z našich pohnán k odpovědnosti.

RE: RE: "Konstrukční školy"

23.07.2024 v 10:56 V letectví souvisí všechno se vším, říká Karel Burger

Li 2 byl dřevěný? To by nebylo překvapující, ale netušil jsem to... Měl jsem za to, že to byla licenční stavba.

RE: "Konstrukční školy"

22.07.2024 v 19:06 V letectví souvisí všechno se vším, říká Karel Burger

Netvrdím, že nemáte pravdu. V konkrétnom prípade, ktorý uvádzate, je však zásadný rozdiel v použitom materiále. Určite je rozdiel v životnosti kovu a dreva.

RE: vyšetřování leteckých nehod

20.07.2024 v 18:22 V letectví souvisí všechno se vším, říká Karel Burger

Souhlas. Určitě je zájem o tento typ rozhovorů.

RE: Další rozhovor

20.07.2024 v 14:38 V letectví souvisí všechno se vším, říká Karel Burger

Dobrý den, Petro, Váš komentář mi udělal opravdu velkou radost. Stejně, jako zájem čtenářů. Myslím, že jsme si s Vaším tatínkem určitě nepovídali naposledy. Máte proč na něj být pyšná,  je to úžasný člověk! ❤️ K odstranění části článku týkající se ÚZPLN vysvětlení výše. Jsme nyní v jednání s panem ředitelem o možnosti činnost ÚZPLN na stránkách Aerowebu představit. Přeji všem krásné letní dny.