Letecké slavnosti k 90. výročí vzniku čs. letectví a leteckého průmyslu

07.05.2008

KDE? Letiště Praha - Letňany, hangáry Stará Aerovka, Hůlkova ul. Praha 9-Kbely. KDY? 9. - 11. května 2008. JAK? Poprvé v historii můžete do Letňan přijet metrem! Více informací, včetně programu naleznete v článku.

Letecké slavnosti k 90. výročí vzniku čs. letectví a leteckého průmyslu
Letecké slavnosti k 90. výročí vzniku čs. letectví a leteckého průmyslu (Zdroj: Aeroweb.cz)
LETECKÉ  SLAVNOSTI

k 90. výročí vzniku československého letectva, letectví a leteckého průmyslu

se konají na letišti  Praha - Letňany, hangáry Stará  Aerovka, Hůlkova ul.  Praha 9-Kbely

od 9. do 11. května 2008


V letošním roce si česká letecká veřejnost připomíná 90. výročí od vzniku československého letectví, letectva a leteckého průmyslu. K tomuto jubileu jsou ve dnech 9.-11. května 2008 na letišti Praha Letňany pořádány Letecké slavnosti, které připomenou toto výročí.

Letňany a Kbely jsou neslavnějším a nejvýznamnějším českým leteckým regionem, který je bezprostředně spjat s historii českého letectví. Vše,co  bylo a je spojeno s českým letectvím, je spojeno s letňansko-kbelským regionem. První letecké továrny , zkušebny, letiště, začátek letecké dopravy, první proudová letadla, vrtulníky apod.

Letecké slavnosti navazují na otevření metra v Letňanech dne 8. 5. 2008, proto návštěvníci Leteckých slavností  budou mít možnost dojet si na letňanské letiště poprvé v jeho historii metrem a spojit tak prohlídku nových stanic metra s návštěvou letňanského letiště a leteckých slavností.





Program Leteckých slavností:

Slavnostní otevření Leteckých slavností:

V pátek 9. května 2008 v 11:00 hodin proběhne slavnostní zahájení Leteckých slavností v hangárech Staré Aerovky na letňanském letišti.

Budou otevřeny tři letecké výstavy v hangárech Stará Aerovka:

„2008 - Rok Albatrosa“ - 40. výročí vzletu prototypu světoznámého letounu L-39 Albatros.

Před 40 lety vzlétl prototyp nejvýkonnějšího československého cvičného proudového letounu L-39 Albatros. Tento letoun patří do skupiny světoznámých českých výrobků, jako jsou: kontaktní čočky, pasivní radiolokátory Tamara, vozidla Praga V3S  ap. Těchto letounů se vyrobilo téměř 3000 kusů a létají po celém světě. Letouny byly používány hlavně v SSSR,  nyní zejména v USA, kde si je oblíbila početná skupina soukromých pilotů pro jejich vynikající vlastnosti a nízkou cenu. V žádné jiné zemi na světě nebylo vyrobeno tak velké množství  cvičných proudových letadel. Tuto slavnou kapitolu čs. letectví prezentuje tato unikátní výstava Rok Albatrosa. 

„Letňany a Kbely“ – 90 výročí nejslavnějšího českého leteckého regionu.

90 let českého letectví je také 90 let letňansko-kbelského leteckého  regionu. První státní letiště v Čechách bylo otevřeno v roce 1918 ve Kbelích. V jeho okolí vznikly nejslavnější letecké továrny, zkušebny a další na letectví navazující průmysl. Letectví velice příznivě ovlivnilo region Letňan a Kbel. Dávalo vysoce kvalifikovanou práci tisícům lidí a mělo blahodárný vliv na celou oblast.
 
„Ultralighty“ – vznik a vývoj ultralehkých letounů v Čechách.

Po roce 1989 bylo v Čechách plně legalizováno ultralehké letectví. Je však myšlenka ultralehkého létání něčím novým, co tu ještě nikdy nebylo? Na tuto základní otázku odpoví návštěvníkům expozice ve Staré Aerovce výstava „Ultralighty“.

10.-11. května jsou výstavy ve Staré Aerovce otevřeny pro veřejnost od 09:00 hod do 17.00 hod a  je připraveno krásné letecké odpoledne na letišti Praha Letňany pro rodiny s dětmi.  


Součástí výstavy je:

– den otevřených dveří, hangárů a leteckých továren v letňansko-kbelském regionu.


Z metra až do oblak

Dne 10.5. 2008, poprvé v historii regionu, budou otevřené pro veřejnost letecké továrny, kde se vyrábějí  letadla, letecké motory nebo jejich díly.

10. - 11. května  Slet letadel na letňanském letišti




Nejatraktivnější exponáty:

Kromě nejrůznějších typů letadel uvidí návštěvníci několik verzí letounu L-39 Albatros, první české  legální ultralehké letadlo nazvané Špunt, k prohlídce by měl být i letoun L200 Morava, který nedávno obletěl severní pól.


Průběh akce:

Letecké slavnosti budou probíhat na letňanském letišti, které je vyhlášené národní přírodní památkou. Návštěvníci Leteckých slavností po východu z metra Letňany půjdou po chodníku k letňanskému letišti, na jehož začátku si mohou vybrat, zda letňanské letiště obejdou okolo letňanského výstaviště, po severní straně, kde budou otevřené letecké továrny nebo z jižní strany  po polní cestě k hangárům Staré Aerovky, kde budou otevřeny letecké výstavy. Pro návštěvníky jsou připraveny tři turistické trasy vedoucí okolo letňanského letiště - tzv. „syslí stezky“, po kterých se návštěvníci mohou pohybovat.


Spojení MHD:

Metro stanice Letňany a dále pěšky k letňanskému letišti.

metro Palmovka, Letňany dále bus č. 185, 259 výstupní stanice Důstojnické domy a dále Hůlkovou ulicí až k hlavní bráně areálu Stará Aerovka.





Kontakty a informace: 

letecké informační, vzdělávací a společenské centrum Stará Aerovka, Hůlkova ul. III/213, Praha 9 - Kbely,  tel/fax 286855125, 608933911, 777570484 email: aerovka@aerovka.cz


Leták ke stažení:

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář