Taepodong-2: odstartovala a spadla

09.04.2009

Taepodong-2: odstartovala a spadla
Taepodong-2: odstartovala a spadla (Zdroj: Aeroweb.cz)
V neděli 5. dubna ráno přes protesty ze zahraničí, zejména pak Japonska, odpálila Severní Korea raketu dlouhého doletu Taepodong-2C, které měla vynést na oběžnou dráhu umělou družici. Podle severokorejské tiskové agentury KCNA dosáhla družice oběžné dráhy ve 4:29 středoevropského času, nyní obíhá kolem Země a vysílá revoluční písně.

Což asi bylo hlavní poslání „telekomunikačního satelitu“ Kwangmyongsong-2 pro severokorejský lid. Že se „revoluční písně“ zřejmě vysílají z magnetofonového pásku v pchjongjangském rádiu, se totiž nedozví.

Raketa, které se ne zbytečně obávají nejvíce Jihokorejci a Japonci, ale určená především k „ohrožení“ USA (měla by doletět až na Aljašku či na Havaj), totiž nedosáhla potřebné rychlosti a místo na oběžnou dráhu dopravila (hlavici?) satelit do vod Pacifiku. KLDR nadále tvrdí, že nešlo o test rakety, nýbrž o vypuštění družice, která se nachází na oběžné dráze  s perigeem  490 a apogeem 1426 kilometrů od Země a vysílá oslavné písně k poctě vůdců země. Velitelství severoamerické protivzdušné obrany NORAD, které má vždy přesné informace, ale potvrdilo, že severokorejský satelit do Tichého oceánu skutečně spadl i s posledním stupněm rakety.

Rusko a Čína sice velí k umírněnosti, byť KLDR tak porušila usnesení Rady bezpečnosti, nicméně je obecně za hlavní důvod odpálení střely považován test samotného raketového systému kryptovaného pod názvem Unha-2, a upozorňují, že se v každém případě jedná o vojenskou raketu dlouhého doletu, tedy Taepodong-2. Je ale otázkou jaké verze.
   Odpálení rakety Taepodong-2

Po satelitu na oběžné dráze není ani památka. Druhý stupeň rakety však dopadl do Pacifiku ve vzdálenosti 3200 kilometrů od základny v Musudan-ri a urazil tedy dvojnásobnou vzdálenost oproti jakékoliv předchozí severokorejské střele. Tepodong-2, která má odhadovaný dolet zhruba 6700 kilometrů, zatím KLDR vyzkoušela jen jednou - v roce 2006. Střela ovšem letěla jen 40 vteřin a poté vybuchla.  

***

Severokorejské balistické rakety zatím nemají takové parametry, aby mohly zasáhnout území Spojených států nebo – nedej Bože (!) – i České republiky. Území USA mohou teoreticky ohrozit třístupňové verze severokorejské rakety Tepodong 2 a 2A, jejichž maximální dolet je vypočten na 6500 kilometrů. Mohly by tudíž zasáhnout Havaj nebo Aljašku, a také severovýchod Austrálie.

Údajně ještě větší dolet má mít nejnovější verze rakety Tepodong 2C3, (byla to testovaná střela???) která by pak mohla vynášet i družice. Americký brigádní generál Patrick O´Reilly tvrdí, že má dolet přes deset tisíc kilometrů. Dolet je zase jen pouze vypočtený, ověřit ho lze až po skutečném „úspěchu“ severokorejských raketčíků.


Ilustrační foto - raketa

Severokorejské rakety  jsou navíc koncepčně zastaralé. Jsou to vlastně pohrobci německé V-2, které kopírovali jak Rusové, tak Američani a tedy odvozené z čínských verzí ruské střely Scud C a D, majících kořeny v padesátých letech a označovaných také CSS 2 a CSS 3. (Ostatně – irácké Scudy s úspěchem likvidovaly za první války v Perském zálivu americké a izraelské střely Patriot.) Typy Nodong A a B se pak porovnávají s ruskými ponorkovými střelami SS 6, ale údajně mají nižší výkon a dolet cca 4000 km.

Ani po posledním startu střely Taepodong 2C/3 tak není jasné, zda opravdu může zasáhnout cíle ve vzdálenosti deseti až čtrnácti tisíc kilometrů, jak tvrdí generál O´Reilly. Na druhou stranu – teprve s jadernou hlavicí by mohly tyto střely znamenat skutečně vážné nebezpečí. Je otázkou, nakolik se k jaderné bombě KLDR skutečně přiblížila, protože její údajný test v říjnu 2006 se zřejmě zcela nezdařil. Údajně Korejci odpálili bombu o síle 550 až 1 000 tun TNT.
 
Stanislav Kužel

Mohlo by vás zajímat

Témata

Kosmonautika


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář