Mistrovství světa v akrobacii na kluzácích pokračuje

16.07.2009

Mistrovství světa v akrobacii na kluzácích pokračuje
Mistrovství světa v akrobacii na kluzácích pokračuje (Zdroj: Aeroweb.cz)

Soutěžní starty šestého soutěžního dne (čtvrtek) začínají v poledne. Akrobatické piloty čeká třetí tajná sestava, kterou budou předvádět rozhodčím a divákům až do večera.
Zítra, v pátek, přijde na řadu šestý program, jímž je volná tajná sestava. Ta je specifická tím, že si závodník musí poskládat sestavu z prvků (figur), zadaných jury.
  
Soupis prvků dostávají akrobaté 24 hodin předem. Všechny zadané figury musí použít, navíc přidat k nim mohou maximálně dvě spojovací. Těch je třeba, aby prvky v sestavě navazovaly. Piloti volnou tajnou nesmí trénovat ve vzduchu. Mohou si ji pouze představovat či předehrávat leteckým baletem pěšky před hangárem. „Tajná“ se zkrátka letí jen jednou a hned naostro.Páteční soutěžní lety se předpokládají od dopoledních do do podvečerních hodin (cca 10 – 19 hod).

Na poslední den Mistrovství světa v akrobacii na kluzácích -  sobotu – je připravena rarita, neobvyklý program, v podobě free stylu. Tato disciplina je regulerní, jenže na ni dochází, až pokud je odlétáno všech šest předcházejících programů. Obvykle se létá na hudbu a s kouřovými efekty Free stylové soutěžní vystoupení se hodnotí zvlášť a jeho výsledek se nezapočítává do bodového hodnocení šampionátu.

Špičkové výkony 34 závodníků z jedenácti zemí světa (Itálie 2 piloti, Japonsko 1, Rakousko 2, Polsko 4, Velká Británie 1, Maďarsko 5, Holandsko  2, Německo 5, Francie 5, Česká republika 3: Jan Rozlivka, Přemysl Vávra, Miroslav Červenka, Rusko 4) budou k vidění naposledy na 13. mistrovství světa  od 10 do 16 hodin, kdy dojde k vyhlášení šampiona 2009.

Zatím má největší šanci na mistrovský titul Francouz Eric Piriou, do medailových bojů ale dnes a zítra zasáhnou i čeští akrobaté, podle předběžných výsledků je zatím Jan Rozlivka třetí, na medailových místech se náš tým drží i v hodnocení družstev.


O medaili bojuje jan Rozlivka zaber ze startu

MS v akrobacii na kluzácích se koná ve dvouletých intervalech (liché roky), v sudých letech poměřují své síly piloti na Mistrovství Evropy, odkud vloni přivezl zlatou medaili za volnou sestavu český reprezentant Přemysl Vávra, jeho kolega Jan Rozlivka vybojoval bronz a zlatý byl český tým (Vávra, Rozlivka, Červenka) i v celkovém hodnocení družstev. Loňský úspěch našich reprezentantů je příslibem šancí pro české barvy i na právě probíhajícím Mistrovství světa v bezmotorové akrobacii, poprvé s výhodou domácího nebe.

Video z 5. dne

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář