V Českých Budějovicích odstartovala modernizace letiště

10.12.2009

V Českých Budějovicích odstartovala modernizace letiště
V Českých Budějovicích odstartovala modernizace letiště (Zdroj: Aeroweb.cz)

Sny o mezinárodním regionálním letišti na jihu Čech se stávají realitou. Dva roky po vydání stavebního povolení byla předáním staveniště fakticky zahájena první etapa rekonstrukce a modernizace Letiště České Budějovice „V této první fázi bude realizováno zasíťování areálu, důkladná rekonstrukce stávající řídící věže a také přeměna jednoho z bývalých armádních objektů na administrativní budovu, kterou budeme využívat společně s cizineckou policií a pasovou službou, jejichž činnost je na letišti nezbytná“ vysvětluje ředitel společnosti Jihočeské letiště České Budějovice Ing. Ladislav Ondřich.
 
Investorem stavby je Jihočeský kraj, který je spolu s městem České Budějovice zakladatelem společnosti Jihočeské letiště České Budějovice a také vlastníkem celého areálu. Stavbu, která bude stát více jak 60 milionů korun, na základě výběrového řízení realizuje firma K-BUILDING CB, a.s. Ta se smluvně zavázala dokončit tuto část rekonstrukce do pěti měsíců od předání staveniště.

Druhá etapa modernizace letiště by měla navázat v příštím roce. V této podstatně náročnější fázi se například počítá s výstavbou terminálu na zelené louce, s rozšířením stojánky pro letadla, také s úpravou vzletové a přistávací dráhy a technickým zázemím. Náklady jsou předběžně odhadovány na více jak půl miliardy korun a větší část tohoto záměru by měla být financována z evropských strukturálních fondů, konkrétně z Regionálního operačního programu Jihozápad.

Cílem je, aby Letiště České Budějovice mohlo být v roce 2012 zařazeno do mezinárodní sítě veřejných letišť a aby mělo patřičné vybavení pro přílety letadel typu Boening 737 či Airbus A320.

Zdroj: www.airport-cb.cz

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář